Οι παχύσαρκες γάτες που περνούν παραπάνω χρόνο στο να κοιμούνται στον καναπέ αντί να κυνηγούν ποντίκια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη, σύμφωνα με ερευνητές από τη Σκωτία.

Οι καλομαθημένες γάτες με τα παραπανίσια κιλά έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυνητικά μοιραία νόσο σε σχέση με γάτες φυσιολογικού μεγέθους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Ο τρόπος ζωής της γάτας, όπως και των ιδιοκτητών της αλλάζει, δήλωσε η Καθηγήτρια Danielle Gunn-Moore από τη Βασιλική Σχολή Κτηνιατρικών Σπουδών.

Οι γάτες έχουν την τάση να τρώνε πολύ, να παχαίνουν και να κινούνται λίγο.

Πολλές γάτες βρίσκονται κλεισμένες σε διαμερίσματα ή οι ιδιοκτήτες τους θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο να τις αφήσουν σε εξωτερικούς χώρους. Δεν έχουν πολλά να κάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά να τρώνε, να κοιμούνται και να κερδίζουν βάρος.

Όπως και οι άνθρωποι, συνεχίζει η ερευνήτρια, οι γάτες ακολουθούν υπερφαγία, όταν τους προσφερθεί πολλή νόστιμη τροφή και ειδικά όταν βαριούνται.

Μια στις 230 γάτες στη Βρετανία είναι διαβητική. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι αρσενικές, στειρωμένες και υπέρβαρες γάτες.

Σε σχέση με το 1970, στη Βρετανία, ο αριθμός των γατών που εμφανίζουν διαβήτη έχει πενταπλασιαστεί.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Feline Medicine and Surgery’ και βασίστηκε στην εξέταση 14.000 γατών και στη συμπλήρωση 760 ερωτηματολογίων από ιδιοκτήτες.

Πηγές:
‘Feline Medicine and Surgery’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους