Άνθρωποι με υψηλά επίπεδα στρες και άγχους φαίνεται πως είναι ευάλωτοι στο να εμφανίσουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μετά την εμφάνιση σοβαρής γαστρικής λοίμωξης, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από τη Νέα Ζηλανδία.

Αρκετές έρευνες έχουν υποδείξει ότι ψυχολογικοί όπως και παράγοντες συμπεριφοράς προκαλούν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σημειώνει στο περιοδικό ‘Gut’, η ερευνήτρια Dr. Rona Moss-Morris από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Στην έρευνα εξετάστηκαν 620 ασθενείς, που διαγνώστηκαν με φλεγμονή στο στομάχι. Κανένας από αυτούς δεν είχε εμφανίσει πρωτύτερα σοβαρές παθήσεις των εντέρων ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με την προσωπικότητά τους και τη συμπεριφορά τους τη στιγμή της αρχικής λοίμωξης. Στη συνέχεια εξετάστηκαν 3 και 6 μήνες μετά την ασθένεια για να διερευνηθεί αν είχαν παρουσιάσει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Όπως αποκαλύφτηκε, 49 άτομα εμφάνισαν το σύνδρομο.

Η κατάθλιψη και η τελειομανία δεν φάνηκε να σχετίζονται με την εμφάνιση του συνδρόμου. Ωστόσο άλλοι παράγοντες φάνηκε πως είχαν σχέση, όπως τα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στρες και άγχους. Παράλληλα, ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπαύονται λόγω της ασθένειας και εμφάνιζαν συμπεριφορά ‘όλα ή τίποτα’ συνεχίζοντας τις δραστηριότητές τους παρά τα συμπτώματα, μέχρι που πιέστηκαν να σταματήσουν.

Οι ασθενείς αυτοί είχαν την τάση να αντιμετωπίζουν την ασθένεια με ιδιαίτερα πεσιμιστικό τρόπο. Το να είναι γυναίκα ασθενής αποτελούσε ακόμα έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Πηγές:
‘Gut’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη