Νέα έρευνα, υποδεικνύει ότι συγγενείς ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι τόσο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο όσο εκτιμάτο προηγουμένως, αν και η νόσος θεωρείται ότι προκαλείται κυρίως από γενετικούς παράγοντες.

Ερευνητές του Karolinska Institute, στη Σουηδία, εστίασαν στα στοιχεία σχεδόν όλων των κατοίκων της χώρας που είχαν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας, από το 1968-σχεδόν 28.000 άνθρωποι. Στη συνέχεια, ερεύνησαν αν οι συγγενείς τους εμφάνισαν τη νόσο και στη συνέχεια ανέλυσαν ομάδα ανθρώπων που δεν έπασχαν από τη νόσο καθώς και τους συγγενείς τους.

Αδελφοί ανθρώπων με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ο κίνδυνος για τα παιδιά με σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν 5 φορές υψηλότερος. Εγγονοί, ανεψιές και ανεψιοί δεν αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο.

Η ερευνήτρια Helga Westerlind, δήλωσε ότι τα αρχεία αποτελούν καλό παράδειγμα για το πώς κάποιος μπορεί γρήγορα να πετύχει πιο αξιόπιστα αποτελέσματα από τις προηγούμενες έρευνες που βασίζονταν σε ομάδες ασθενών που βρίσκονταν σε νοσοκομεία, σε διάστημα δεκαετιών.

Οι ερευνητές έχουν ήδη μελετήσει διδύμους και ανακάλυψαν ότι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Brain.'

 

Πηγές:
'Brain.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;