Η αλλαγή του τρόπου αντίληψης και αντιμετώπισης της σχιζοφρένειας μπορεί ενδεχομένως να είναι το ίδιο αποτελεσματική με τα φάρμακα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Lancet', υποδεικνύει ότι η ψυχοθεραπεία (γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία) θα μπορούσε να βοηθήσει πολλούς ασθενείς που αρνούνται να λάβουν αντιψυχωσικά φάρμακα.

Ειδικοί θεωρούν ότι χρειάζονται μεγαλύτερης έκτασης έρευνες.

Περίπου 4 στους 10 ασθενείς ωφελούνται από τη λήψη αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Ωστόσο, τα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα στην πλειοψηφία και προκαλούν παρενέργειες, όπως διαβήτη τύπου 2 και αύξηση του σωματικού βάρους.

Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς με σχιζοφρένεια καταλήγουν να μη λαμβάνουν τα φάρμακά τους.
Η έρευνα εστίασε στην ψυχοθεραπεία που πραγματοποιήθηκε σε 74 ανθρώπους.

Ο καθηγητής, Tony Morrison, του Greater Manchester West Mental Health Foundation Trust, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία μείωσε τα συμπτώματα και βελτίωσε την προσωπική και κοινωνική λειτουργικότητα και έδειξε ότι η ψυχοθεραπεία αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία.

Είχε αποτέλεσμα στο 46% των ασθενών, περίπου το ίδιο ποσοστό σε σύγκριση με τα αντιψυχωσικά, αν και η έρευνα δεν πραγματοποίησε άμεση σύγκριση των 2 θεραπειών στον καθένα.

Ο καθηγητής, Douglas Turkington, του Newcastle University, δήλωσε ότι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν ότι όταν υπάρχει επιλογή οι περισσότεροι ασθενείς συμφωνούν να δοκιμάσουν ψυχοθεραπεία.

Πρόσθεσε, ότι η καλύτερη αγωγή είναι συνδυασμός φαρμάκων και γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία.

Πηγές:
'Lancet'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού