Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμη και για την ψυχική υγεία εκτός από τη σωματική, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 4.800 καθημερινών καπνιστών που έλαβαν μέρος σε 2 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με διαφορά 3 ετών. Όσοι εμφάνιζαν κάποια εξάρτηση ή άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας στην πρώτη έρευνα ήταν λιγότερο πιθανό να συνεχίζουν να τα έχουν στη δεύτερη έρευνα αν είχαν διακόψει το κάπνισμα.

Η πρώτη έρευνα ανακάλυψε ότι το 40% των συμμετεχόντων είχε διαταραχές άγχους ή διάθεσης ή τέτοιο ιστορικό, το 50% εμφάνιζε προβλήματα με το αλκοόλ και το 24% με ουσίες.

Η δεύτερη έρευνα έδειξε ότι το 29% όσων διέκοψαν το κάπνισμα είχαν διαταραχές συμπεριφοράς σε σύγκριση με το 42% αυτών που ακόμα κάπνιζαν.

Προβλήματα με το αλκοόλ αναφέρθηκαν από το 18% όσων είχαν διακόψει το κάπνισμα και το 28% των καπνιστών, ενώ τα προβλήματα εξάρτησης από ουσίες επηρέαζαν το 5% όσων είχαν διακόψει το κάπνισμα και το 16% όσων ακόμα κάπνιζαν.

Οι ερευνητές του Washington University School of Medicine, στο St. Louis, δήλωσαν ότι όταν αντιμετωπίζουν ανθρώπους με ψυχικές παθήσεις οι γιατροί, μπορεί να παραβλέπουν ότι καπνίζουν λόγω της πεποίθησης ότι είναι καλύτερα να αντιμετωπίσουν πρώτα τα ψυχιατρικά θέματα.

Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ισχυρή σχέση μεταξύ της διακοπής του καπνίσματος και της βελτιωμένης ψυχικής υγείας. Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό 'Psychological Medicine.'

 

Πηγές:
'Psychological Medicine.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες