Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το παθητικό κάπνισμα με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και απώλειας ακοής. Τώρα, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για αποβολή, θνησιγένεια και έκτοπη εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Ωστόσο προσθέτουν ότι δεν είναι σαφές αν το παθητικό κάπνισμα έχει παρόμοια επίδραση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 80.762 γυναικών. Όλες είχαν συλλάβει τουλάχιστον μια φορά και είχαν μπει στην εμμηνόπαυση.

Από αυτές, 5.082, ποσοστό 6,3%, ήταν καπνίστριες, 34.830 ήταν πρώην καπνίστριες και 40.850 δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Οι γυναίκες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση τα επίπεδα έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα ως παιδιά, ως ενήλικες στο σπίτι και ως ενήλικες στη δουλειά.

Από όλες τις γυναίκες της έρευνας 26.307 ανέφεραν ότι απέβαλαν τουλάχιστον μια φορά, ενώ 3.552 είχαν νεκρό έμβρυο και 2.033 έκτοπη εγκυμοσύνη.

Γυναίκες που είχαν καπνίσει στα αναπαραγωγικά τους χρόνια είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες για θνησιγένεια, ποσοστό 43% είχαν περισσότερες πιθανότητες για έκτοπη εγκυμοσύνη και 16% περισσότερες πιθανότητες για αποβολή, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν κάπνισαν ποτέ.

Ωστόσο, οι γυναίκες που δεν κάπνισαν ποτέ και είχαν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θνησιγένειας, να αποβάλουν ή να έχουν έκτοπη κύηση, σε σύγκριση με γυναίκες μη καπνίστριες, που δεν είχαν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα.

Επιπλέον, όσο μεγάλωνε το διάστημα έκθεσής τους τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος.

Οι συγκεκριμένες γυναίκες είχαν 61% περισσότερες πιθανότητες να έχουν έκτοπη εγκυμοσύνη, 55% περισσότερες για θνησιγένεια, και 17% να αποβάλουν, σε σύγκριση με μη καπνίστριες που είχαν χαμηλή έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού 'Tobacco Control - BMJ.'

Πηγές:
'Tobacco Control - BMJ.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου