Οι άνθρωποι που πάσχουν από άπνοια ύπνου μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Canadian Medical Association Journal’ παρακολούθησε περισσότερους από 340.000 ασθενείς για περισσότερα από 11 χρόνια. Στη συγκεκριμένη ομάδα 7.000 άνθρωποι είχαν άπνοια και 27.000 όχι.

Στην ομάδα της υπνικής άπνοιας, ποσοστό 9,36% των συμμετεχόντων εμφάνισε πνευμονία σε σύγκριση με ποσοστό 7,77% της ομάδας ελέγχου,
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι όσοι εμφάνισαν πνευμονία έτειναν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν πιο πολλές νόσους, όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια και άνοια.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η άπνοια φαίνεται να αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για πνευμονία. Κατέληξαν επίσης ότι ασθενείς με πιο σοβαρή άπνοια ύπνου φάνηκε να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για πνευμονία σε σχέση με όσους έπασχαν από πιο ήπια μορφή.

Ερευνητές υπέθεσαν ότι άνθρωποι με άπνοια μπορεί να είναι πιθανότερο να αναρροφά υγρό από το φάρυγγα στους πνεύμονες, οδηγώντας σε πνευμονία. Επιπλέον η ομάδα με την άπνοια ύπνου μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο, επειδή ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πηγές:
‘Canadian Medical Association Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου