Για πολλούς ανθρώπους, οι διακοπές μοιάζουν σαν ταξίδι στο διάστημα. Η προετοιμασία πριν τις διακοπές μπορεί να προκαλέσει άγχος και να διαρκέσει πολλές εβδομάδες. Οι λίγες μέρες ηρεμίας και ανάπαυσης ακολουθούνται από τη…δραματική επιστροφή στην πόλη και την καθημερινότητα.

Η παλιά ρουτίνα μπορεί να μοιάζει με τη δύναμη της βαρύτητας μετά από μέρες…έλλειψης βάρους και να αποτελέσει οικείο βάρος, που ξαφνικά κάποιος θεωρεί πως είναι δύσκολο να το αντέξει.

Ωστόσο, με λίγο προγραμματισμό μπορεί να καταλάβετε ότι πράγματι πετύχατε να ξεκουραστείτε στις διακοπές και είστε έτοιμοι να αναλάβετε και πάλι τις καθημερινές σας ασχολίες.

Προγραμματίστε μια ομαλή επιστροφή

Οι διακοπές που είχαν σχεδιαστεί για να χαλαρώσετε, στην πραγματικότητα μπορούν να προκαλέσουν στρες κατά την επιστροφή στην πόλη. Ο προσεχτικός προγραμματισμός μπορεί σίγουρα να βοηθήσει σε πιο χαλαρές διακοπές αλλά χρειάζεται και καλή στρατηγική για την επιστροφή…στην καθημερινότητα.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μάθει να αφήνουν μια ελεύθερη μέρα μετά τις διακοπές πριν γυρίσουν στη δουλειά. Αν έχετε κάνει και μια προεργασία πριν τη δουλειά με έτοιμο υλικό, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει την πρώτη μέρα επιστροφής.

Ορισμένοι προτείνουν την επιστροφή την Κυριακή στη δουλειά, για το σβήσιμο των περισσότερων αχρείαστων e-mails. Ωστόσο, οι προκλήσεις της επιστροφής δεν τελειώνουν εδώ. Υπάρχει το άδειο ψυγείο, το άδειασμα των βαλιτσών, το πλυντήριο, ενώ ο ύπνος στις διακοπές μπορεί να ήταν διαταραγμένος και ελάχιστος ή να είστε υπό την επήρεια…jet lag.

Παρακολουθήστε τον ύπνο

Ο ύπνος, το αλκοόλ και τα παιδιά τείνουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον Michael Breus, οι διακοπές με τα παιδιά, ενδεχομένως καταλήγουν πιο κουραστικές από την παραμονή στο σπίτι. Όταν μένει η οικογένεια στο σπίτι, τα παιδιά έχουν όλα τα παιχνίδια γύρω τους, πράγμα που δεν ισχύει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.

Τα παιδιά μπορεί επίσης να ξυπνούν τη νύχτα, δυσκολεύοντας και τον ύπνο των γονιών. Επιπλέον, οι άνθρωποι στις διακοπές τείνουν να πίνουν περισσότερο αλκοόλ και να ξενυχτούν, με αρνητικές συνέπειες στον ύπνο τους.

Ο ύπνος επηρεάζεται αρνητικά και από το jet-lag. Αν προσέχετε την ποσότητα φαγητού και αλκοόλ και πηγαίνετε μια λογική ώρα για ύπνο, ενώ παράλληλα ασκείστε λίγο, τότε θα βοηθήσετε τον ύπνο σας και τις συνέπειες από την έλλειψή του.

Να είστε ρεαλιστές σχετικά με τη σχέση σας και το ταξίδι

Ορισμένα ζευγάρια ανακαλύπτουν ότι το να βρίσκονται μαζί στις διακοπές αποκαλύπτει ορισμένα ασθενή σημεία της σχέσης τους, σύμφωνα με τη σύμβουλο γάμου Emma Viglucci, από τη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με την ειδικό, οι άνθρωποι θεωρούν πως τα προβλήματά τους θα εξαφανιστούν στις διακοπές, αλλά τα προβλήματα τα παίρνουμε μαζί μας όπου και να πάμε.

Για ορισμένους, οι διακοπές πρέπει να είναι σαν τα Χριστούγεννα-όλα πρέπει να είναι τέλεια. Ωστόσο πολλές φορές οι προσδοκίες μας διαψεύδονται. Επιπλέον, το να περνά ένα ζευγάρι τόσο πολύ χρόνο μαζί, στην πραγματικότητα μπορεί να δημιουργήσει εχθρικότητα και να επιτρέψει στη δυσαρέσκεια να φουντώσει, σύμφωνα με τον Καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth, Everett Worthington.

Οι διακοπές προσφέρουν πολλές μικρές ευκαιρίες για διαπληκτισμούς, δηλώνει. Πρέπει να παρθούν πολλές αποφάσεις: Πού θα πάμε, πότε θα φτάσουμε, τι θα κάνουμε μόλις φτάσουμε….Έτσι υπάρχει πεδίο για διαφωνία.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η καλύτερη στρατηγική για να αντεπεξέλθει κανείς είναι να αναγνωρίσει ότι οι διαφωνίες αποτελούν μέρος των διακοπών. Στη συνέχεια πρέπει να αναρωτηθείτε: 'Μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την απόφαση και να ευχαριστηθούμε τις διακοπές μας;'

Αφήστε τις διακοπές να δώσουν ώθηση στην καθημερινότητά σας

Οι διακοπές μπορούν να βοηθήσουν μια οικογένεια να αρχίσει να τρέφεται καλύτερα, σύμφωνα με την Elaine Magee. 'Οπως εξηγεί, συνήθως στις διακοπές οι άνθρωποι τρώνε πολύ και στην επιστροφή ο καθένας ανυπομονεί να φάει σπιτικό φαγητό.

Έτσι, γιορτάστε αυτή την κατάσταση, χρησιμοποιήστε τη σαν ένα τρόπο να αρχίσετε να σχεδιάζετε να καταναλώνετε περισσότερα σπιτικά φαγητά. Είναι σπουδαία στιγμή να εντάξετε υπέροχα φαγητά στο διαιτολόγιό σας.

Η ειδικός προτρέπει να ασκείστε στις διακοπές σας. Η άσκηση, εκτός του ότι συμβάλλει σε καλύτερο ύπνο, βοηθά και στην αποφυγή της συσσώρευσης κιλών από τις μεγάλες μερίδες που έχετε μπροστά σας στις διακοπές.

Καταλήγοντας, η Magee σημειώνει ότι ορισμένοι άνθρωποι όταν επιστρέφουν από τις διακοπές εκπλήσσονται που δεν έχουν παχύνει, καθώς έχουν ασκηθεί.

Όταν επιστρέφετε ξεκούραστοι και ευτυχισμένοι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αίσθηση αυτή σαν κίνητρο για να συνεχίσετε να γυμνάζεστε.

 Eπιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υαλουρονικό οξύ: Αναστρέφει τη φωτογήρανση;
Πράγματα που καλύτερα να μην κάνετε αν είστε ανοσοκατεσταλμένοι
Σφίγγει ο κλοιός για τις βιταμίνες