Οι παχύσαρκοι άντρες έχουν αυξημένο κίνδυνο για επανεμφάνιση καρκίνου του προστάτη και θανάτου μετά το τέλος της θεραπείας με ακτινοβολία, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύονται στο περιοδικό BJU International.

Η παχυσαρκία είναι γνωστό πώς αποτελεί παράγοντα πρόβλεψης για την πρόοδο του καρκίνου, σε άντρες που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή ή ολική χειρουργική αφαίρεση του αδένα, εξηγεί ο Dr. David Palma από το British Columbia Cancer Agency στο Βανκούβερ του Καναδά.

Οι ερευνητές εξέτασαν αν η παχυσαρκία σχετίζεται με κάποιο αποτέλεσμα, σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με ακτινοβολία για καρκίνο του προστάτη.

Από τους 706 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε τέτοια θεραπεία από το 1994 έως το 2000, 195 είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, 358 ήταν υπέρβαροι και 153 παχύσαρκοι. Δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές διαφορές στην επιθετικότητα του όγκου, στις τιμές PSA πριν την έναρξη της θεραπείας ή στο στάδιο του όγκου.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα ήταν χαμηλότερα στους παχύσαρκους σε σχέση με τους υπέρβαρους ή τους ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος.

Συνολικά παρατηρήθηκαν 292 αποτυχίες στη θεραπεία. Ο μέσος χρόνος επανεμφάνισης του καρκίνου ήταν 93 μήνες για τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους, 88 για τους υπέρβαρους και 84 για τους παχύσαρκους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια τάση προς μειωμένο χρόνο επιβίωσης συνολικά, όσον αφορά τους παχύσαρκους.

Έχουν διατυπωθεί διάφορες πιθανές αιτίες για την μεγαλύτερη επιθετικότητα που εμφανίζει ο καρκίνος του προστάτη στους παχύσαρκους. Πιθανοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν τον παράγοντα της διατροφής και αλλαγές στα επίπεδα ορμονών όπως των οιστρογόνων, των ανδρογόνων, της λεπτίνης και του IGF-1.

Πηγές:
BJU International.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα