Οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να αποδειχτούν χρήσιμες για την αντιμετώπιση της προχωρημένης σκλήρυνσης κατά πλάκας, δήλωσαν Βρετανοί ερευνητές.

Αποτελέσματα αρχικής δοκιμής έδειξαν ότι οι στατίνες επιβραδύνουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τώρα μπορούν να αρχίσουν μεγάλες δοκιμές, σύμφωνα με τους επιστήμονες του University College London.

Οι νέες δοκιμές θα ελέγξουν αν οι στατίνες ωφελούν ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου και αμβλύνοντας τα συμπτώματα.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αν και υπάρχουν αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν, στα αρχικά στάδια της νόσου.

Ο Dr Jeremy Chataway ελπίζει να μπορέσει να αντιμετωπίσει με στατίνες το προχωρημένο στάδιο της νόσοου.

Για την έρευνα φάσης ΙΙ, η ομάδα του Dr Chataway χορήγησε σε 140 ασθενείς με προχωρημένο στάδιο της νόσου είτε 80mg σιμβαστατίνης είτε εικονικό φάρμακο για 2 χρόνια.

Η υψηλή καθημερινή δόση του φαρμάκου ήταν καλά ανεκτή και επιβράδυνε τη συρρίκνωση του εγκεφάλου κατά 43% στα 2 χρόνια, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι στατίνες μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, που μπορούν να προφυλάσσουν τα νεύρα από βλάβη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Lancet’’.

Πηγές:
‘’Lancet’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας