Ένα κοκτέιλ με θρεπτικά συστατικά βοήθησε ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα να ενισχυθούν και να διορθώσουν βλάβες της καρδιάς σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια. Η έρευνα έγινε από αμερικανούς ερευνητές και αποτελεί την καλύτερη ένδειξη ότι τα βλαστοκύτταρα θα μπορούν ενδεχομένως στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία των βλαβών στην καρδιά μετά από καρδιακή προσβολή ή ανεπάρκεια.

Η εταιρία βιοτεχνολογίας που έλαβε μέρος στην έρευνα δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να αναπτύξει βλαστοκύτταρα σε προϊόν για να αντιμετωπίσουν τις θεραπευτικές ανάγκες σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια.. Η χρήση βλαστοκυττάρων αποτελεί θέμα με αντιφατικές απόψεις καθώς ορισμένοι τάσσονται κατά της καταστροφής των εμβρύων για χάρη απόκτησης βλαστοκυττάρων.

Εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε ότι τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα είναι τα μόνα που έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα ότι σχηματίζουν κύτταρα καρδιακού μυός. Επειδή είναι τόσο ανώριμα είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς τι είδους κύτταρα θα αναπτυχθούν.

Ωστόσο, τα κύτταρα πέθαναν όταν εισήχθησαν στην καρδιά των ποντικών. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα θρεπτικό κοκτέιλ που περιείχε διάφορες πρωτεΐνες και άλλες ουσίες, για να εμποδίσουν τον θάνατο των κυττάρων.

Η δοκιμή φάνηκε να έχει αποτέλεσμα. Όταν προκάλεσαν οι ερευνητές καρδιακή προσβολή στα ποντίκια και στη συνέχεια ενέχυσαν τα νέα κύτταρα καρδιακού μυός ,επέζησαν όλα τα μοσχεύματα και ενσωματώθηκαν στις καρδιές των ποντικών.

Χτυπούσαν ρυθμικά και βελτίωσαν την καρδιακή λειτουργία.

Ο ερευνητής Murry σημειώνει ότι μέχρι τώρα αυτή είναι η πιό πετυχημένη προσπάθεια για την επιδιόρθωση ιστών και αποτελεί σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση κάποιου που έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τέτοιου είδους αγωγή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάκαμψη της καρδιάς μετά από έμφραγμα και να διατηρήσει μεγαλύτερο μέρος της καρδιακής λειτουργίας .

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα