Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80- 90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία.

Περισσότερα από 450- 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ η ίδια ασθένεια προκαλεί τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς η επίπτωσή της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).

Η εκστρατεία «Αναπνέω», μια σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση. Η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και δωρεάν σπιρομετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση σε ακριτικές περιοχές.

Χαρακτηριστικό είναι πως η ΧΑΠ αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή ασθένεια, καθώς στην Ευρώπη μόνο το συνολικό ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas Riccardo Canevari, τόνισε την ουσιώδη και επίμονη προσπάθεια της Novartis Hellas να συνεισφέρει στην ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών με κάθε δυνατό τρόπο. Άλλωστε, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Η συμβολή της Novartis για την κατάκτηση ενός υψηλού επιπέδου δημόσιας υγείας, σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, είναι καίρια και αδιαμφισβήτητη. Με όραμα τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος υγείας και τη βελτίωση της καθημερινότητας του Έλληνα ασθενή, που βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας, η Novartis Hellas προσφέρει για περισσότερα από 20 χρόνια ένα πλούσιο έργο στηρίζοντας πρωτοβουλίες κοινωνικής υπευθυνότητας. Στην κατεύθυνση αυτή ευελπιστούμε με την καμπάνια «Αναπνέω» να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για τη ΧΑΠ, προβάλλοντας τη σημαντικότητα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.»

«Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από την νόσο ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν, ενώ το συνολικό κόστος σε φάρμακα, οι νοσηλείες και η όλη αντιμετώπιση της νόσου είναι τεράστιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Επίσης τόνισε ότι: «Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια ολοκληρωμένη εκστρατεία για τη ΧΑΠ. Η καμπάνια «Αναπνέω» θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Σήμερα γνωρίζουμε ότι για κάθε ασθενή που πάσχει από ΧΑΠ υπάρχει άλλος ένας αδιάγνωστος. Το κόστος της ΧΑΠ αυξάνεται ανάλογα με τον επιπολασμό της νόσου. Κάθε ασθενής με ΧΑΠ θα κάνει περισσότερες από μία παροξύνσεις το χρόνο και ίσως νοσηλευθεί στο νοσοκομείο ή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο ένας στους πέντε ασθενείς με ΧΑΠ θα πεθάνει τα επόμενα τρία χρόνια. Χειρότερη πρόγνωση έχουν οι ασθενείς που συνεχίζουν να καπνίζουν και δεν συμμορφώνονται με την αγωγή τους. Τα σύγχρονα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά μειώνουν τις παροξύνσεις και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.»

Η ΧΑΠ μπορεί να προληφθεί ή η εξέλιξή της να ανασταλεί με τη διακοπή του καπνίσματος (κυρίως) ή την απομάκρυνση από τον όποιον άλλον εισπνεόμενο βλαπτικό παράγοντα, αλλά και με φαρμακευτική αντιμετώπιση. Σύμφωνα με τον κύριο Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, Πνευμονολόγο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνο Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΓΝΑ ‘Ο Ευαγγελισμός’ και Ειδικό Γραμματέα Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας: «Η σύγχρονη ιατρική διαθέτει στο οπλοστάσιό της καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ΧΑΠ. Οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με ΧΑΠ είναι πολλές και αρκετά αποτελεσματικές. Ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας αποτελούν τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα.»

Τέλος, η Επικεφαλής του Τμήματος Primary Care της Novartis Hellas, κυρία Μαριάνθη Ψάχα, παρουσίασε την ενημερωτική εκστρατεία «Αναπνέω», που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Η καμπάνια περιλαμβάνει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινωνικό μήνυμα, καταχωρήσεις, δημιουργία του minisite www.anapnew.gr  που φιλοξενείται στον ιστότοπο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, αφίσες και φυλλάδια. Παράλληλα, πλαισιώνεται από ένα πρόγραμμα ενημερωτικών ενεργειών, όπως, roadshow πληροφόρησης σε μεγάλες πόλεις, καθώς και δωρεάν σπιρομετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση σε ακριτικές περιοχές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;