Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου στα μωρά και στα παιδιά μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία μέχρι την ηλικία των 7 ετών.

Η ερευνήτρια, Dr. Elsie Taveras, του Mass General Hospital for Children, δήλωσε ότι η έρευνα ανακάλυψε πειστικές ενδείξεις ότι ο ανεπαρκής ύπνος στην αρχή της παιδικής ηλικίας αποτελεί ανεξάρτητο και ισχυρό παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Pediatrics’’, ανέλυσε στοιχεία από συνεντεύξεις μητέρων και παιδιών ηλικίας 6 μηνών, 3 και 7 ετών, ενώ δόθηκαν και ερωτηματολόγια στις ηλικίες 1, 2, 4, 5 και 6 ετών.

Οι μητέρες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες ύπνου των παιδιών τους. Οι ερευνητές έλαβαν μετρήσεις του ύψους και του βάρους των παιδιών, ενώ μέτρησαν το συνολικό τους λίπος, το κοιλιακό, τη μυϊκή μάζα και την περίμετρο μέσης και γοφών.

Ως ανεπαρκής χαρακτηρίστηκε ο ύπνος που διαρκούσε λιγότερο από 12 ώρες την ημέρα, από την ηλικία των 6 μηνών έως την ηλικία των 2 ετών, λιγότερο από 10 ώρες την ημέρα για παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών και λιγότερο από 9 ώρες την ημέρα για παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά με τις χαμηλότερες επιδόσεις στον ύπνο είχαν τον υψηλότερο δείκτη μάζας και βάρους, περιλαμβανομένου του κοιλιακού λίπους.

Αν και πολλές έρευνες έχουν ανακαλύψει ενδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου θέτει ένα παιδί σε κίνδυνο για παχυσαρκία, λίγες έρευνες έχουν εστιάσει στην επίδραση της χρόνιας έλλειψης ύπνου για μεγάλο διάστημα.

 

Πηγές:
‘’Pediatrics’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας