Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί ενδεχομένως να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος, που προκαλείται από συνήθη αλλά συχνά σιωπηλή λοίμωξη η οποία μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, δήλωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο, ειδικοί δήλωσαν ότι λείπουν οι αποδείξεις.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δοκίμασαν ανθρώπινα κύτταρα προστάτη στο εργαστήριο.

Ανακάλυψαν ότι μια σεξουαλική λοίμωξη, η τριχομονίαση, βοήθησε στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σχέση, δήλωσαν στο περιοδικό ‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’
Η τριχομονίαση εκτιμάται ότι αφορά 275 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως και είναι η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος που δεν οφείλεται σε ιό.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει πως η σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη θα μπορούσε να καταστήσει τους άντρες πιο ευάλωτους στον καρκίνο του προστάτη αν και δεν υπάρχει καταληκτική απόδειξη τέτοιας σχέσης.

Η καθηγήτρια, Patricia Johnson, ανακάλυψε ότι το παράσιτο που προκαλεί την τροιχομονίαση απελευθερώνει μια πρωτεΐνη που προκαλεί φλεγμονή και αυξημένη ανάπτυξη καλοήθων και καρκινικών κυττάρων προστάτη.

Αν και αρκετά είδη καρκίνου προκαλούνται από λοιμώξεις, το Cancer Research UK σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς να προσθέσουμε τον καρκίνο του προστάτη στον κατάλογο.

 

Πηγές:
‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;