Παιδιά που επηρεάζονται από το στρες και στρέφονται στο κουτί με τα μπισκότα είναι περισσότερο πιθανό να αποκτήσουν σωματικό λίπος, εύρημα που δείχνει γιατί είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το στρες με πιο θετικούς τρόπους, δήλωσαν ευρωπαίοι ερευνητές.

Ερευνητές παρουσίασαν έρευνα για τη σχέση μεταξύ παιδικού στρες, ορμονών, διατροφής και αύξησης του σωματικού λίπους στο ευρωπαϊκό συνέδριο για την παχυσαρκία, που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια

Σε έρευνα, που διήρκεσε 3 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 500 μαθητές, όσοι είχαν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και στρέφονταν στο φαγητό για ανακούφιση απέκτησαν σωματικό λίπος, δήλωσε η Natalie Michels, του Ghent University στο Βέλγιο.

Η Michels παρατήρησε τη σχέση κυρίως σε παιδιά με μεγάλη κατανάλωση γλυκών. Σε παιδιά που επέλεγαν πολλά γλυκά οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το στρες αύξανε το σωματικό τους λίπος.

Η κορτιζόλη θα μπορούσε να επηρεάζει άμεσα το σωματικό λίπος ή να οδηγεί έμμεσα σε λιγότερο υγιεινή διατροφή, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η σχέση μεταξύ συναισθηματικού φαγητού και στρες έχει ήδη αναγνωριστεί στους ενήλικες, αλλά λίγες έρευνες εστίασαν σε παιδιά, δήλωσε η ερευνήτρια στον τομέα της παχυσαρκίας, Sara Kirk, του IWK Children's Hospital στο Halifax.

Στην παχυσαρκία συμβάλλουν πολλοί παράγοντες και είναι σημαντικό να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις για το ρόλο του στρες, επειδή επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, δήλωσε η ερευνήτρια.

Η Kirk δήλωσε ότι χρειάζεται να κατανοήσουμε πώς το περιβάλλον επηρεάζει τις αποφάσεις μας σχετικά με το φαγητό. Πρέπει να σκεφτούμε για την ευρεία διαθεσιμότητα των κατεργασμένων και φτωχών σε θρεπτικές ουσίες τροφών, που είναι πολύ εύγευστες. Όταν έχουμε στρες είναι πιο πιθανό να στραφούμε σε τέτοιες τροφές, καθώς βρίσκονται παντού.

Αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μάς επηρεάζουν κάθε λεπτό της ημέρας, δήλωσαν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπήρχαν παιδιά με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης που δεν ανταποκρίνονταν στο στρες τρώγοντας γλυκά και δεν αύξησαν επιπλέον το βάρος τους-απόδειξη ότι η καλύτερη ρύθμιση του στρες μπορεί να είναι σημαντική για τη μείωση της παχυσαρκίας. 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο