Βάσει των νέων αποτελεσμάτων που αφορούν τις πρόωρες κλινικές φάσεις, η πρώτη συνθετική θεραπεία που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση της πολυανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης πέρασε ήδη την τρίτη φάση της κλινικής εξέτασης.

Σε σχετική ανακοίνωση από τον Bill Gates, που είναι συμπροεδρεύων του ιδρύματος Bill & Melindas Gates, κατέστη σαφές ότι εγκρίθηκε από το ίδρυμα η χρηματοδότηση για την μελέτη της δοκιμής συμβατότητας και αποτελεσματικότητας της νέας συνθετικής θεραπείας, γνωστής ως PaMZ. O Bill Gates ζήτησε και από άλλους Οργανισμούς να υποστηρίξουν τις δυνατότητες θεραπείας της φυματίωσης, μια ασθένεια που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προκαλεί 1,3 εκ. θύματα ετησίως και ανήκει στις βασικές αιτίες θανάτου.

"Τα αποτελέσματα των πρόωρων φάσεων της κλινικής εξέλιξης δείχνουν ότι η νέα αυτή συνθετική θεραπεία θα μπορούσε να σημάνει την αναγκαία τομή στην πρόοδο για την καταπολέμηση της εν λόγω θανατηφόρας και επικίνδυνης ασθένειας", είπε χαρακτηριστικά ο Bill Gates. H PaMZ θα μπορούσε να συντομεύσει σημαντικά την διάρκεια θεραπείας της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης, και συγκεκριμένα από 2 χρόνια στους έξι μήνες, κάτι που θα μείωνε το κόστος θεραπείας σε χώρες με χαμηλό αποθεματικό. "Χρειαζόμαστε υποστηρικτές και ανθρώπους που θα προάγουν την θεραπεία με νέα φάρμακα για τις επόμενες γενιές», είπε ο Bill Gates.

Οι περιορισμοί κατά την παραδοσιακή θεραπεία εμποδίζουν τον έλεγχο της φυματίωσης. Η θεραπεία μιας τυπικής περίπτωσης ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης διαρκεί την εποχή αυτή μεταξύ έξι και εννέα μηνών. Η θεραπεία με φάρμακα είναι μακροχρόνια, πολύπλοκη και εν μέρει στενά συνδεδεμένη με επιβαρυντικές παρενέργειες. Άνθρωποι που πάσχουν από φυματίωση, υποβάλλονται συνήθως σε θεραπεία διάρκειας από 18 έως 24 μήνες. Η χρονοβόρα θεραπεία απαιτεί την λήψη περισσότερων από 12.000 χαπιών και καθημερινές ενέσεις για τουλάχιστον έξι μήνες.

Η συνθετική θεραπεία PaMZ υπόσχεται σαφή μείωση της περιόδου θεραπείας, ιδιαίτερα για μερικούς τύπους της πολυανθεκτικής φυματίωσης. Η συνθετική θεραπεία δοκιμάζεται 3η φάση της επονομαζόμενης έρευνας STAND (Shortening Treatments by Advancing Novel Drugs). Σε περίπτωση που αποδειχθεί επιτυχής η δοκιμή, θα κάνει περιττή την ενέσιμη θεραπεία. Τα έξοδα θεραπείας της πολυνανθεκτικής φυματίωσης θα μειώνονταν μέχρι και 90% για τους ασθενείς που θα αντιδρούσαν θετικά και στα τρία διαθέσιμα φάρμακα. Πέραν τούτου, η θεραπεία PaMZ θα μπορούσε να συνδυαστεί με στάνταρ φάρμακα κατά του HIV, κάτι που θα βοηθούσε εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από HIV και φυματίωση.

"Οι ασθενείς με ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση χρειάζονται επειγόντως αυτές τις δυνατότητες θεραπείας που θα κάνουν περιττές τις ενέσεις και θα απαιτήσουν την λήψη λιγότερων χαπιών σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, και κατ΄ επέκταση η θεραπεία θα είναι λιγότερο τοξική και με σαφώς μικρότερο κόστος", επισήμανε ο Dr Mel Spigelman, πρόεδρος της ΤΒ Alliance, ενός διεθνούς κοινωφελούς Οργανισμού που εργάζεται για την εξέλιξη βελτιωμένων φαρμάκων κατά της φυματίωσης.
"H Mελέτη STAND μας φέρνει πιο κοντά σε μια εποχή των αποτελεσματικών συνθετικών θεραπειών, διαφορετικά απ΄ότι τώρα που βασιζόμαστε στα απομεινάρια του 20ου αιώνα". 

Πηγές:
ΤΒ Alliance

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων