Επιστήμονες από το Cambridge ισχυρίζονται ότι ακόμα και η αποβίβαση από το λεωφορείο μια στάση πριν και το περπάτημα ως τον τελικό προορισμό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου.

Έχουν διαπιστώσει επίσης ότι το ένα τρίτο των περιστατικών οφείλονται στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αδράνειας, της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της ελλιπούς εκπαίδευσης.

Όμως βρέθηκε ότι η έλλειψη άσκησης είναι η πιο σημαντική αιτία.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα εξασφαλίζει σταθερή ροή πλούσιου σε οξυγόνο αίματος στον εγκέφαλο και ότι αυτό βοηθά να αποφευχθεί η συσσώρευση πλακών -εναποθέσεις πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, που προκαλούν τη νόσο.

Σημειωτέον, ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες και η ασθένεια έχει καταστροφικές συνέπειες για τις οικογένειες, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όμως οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι ενήλικες μπορούν να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο ακόμη και απλώς πηγαίνοντας με τα πόδια στη δουλειά.

Η καθηγήτρια Carol Brayne, από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε: «Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι υπάρχουν τρόποι υγιεινής ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι μπορούμε να αποτρέψουμε την άνοια και το Αλτσχάιμερ ολοσχερώς. Αλλά υπάρχει ένα ποσοστό που μπορεί να προληφθεί. Ακόμα και απλά κάνοντας μια έντονη βόλτα μερικές φορές την εβδομάδα».

Για την έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Lancet Neurology, αναλύθηκαν σχεδόν 30 μελέτες που συνδέουν την άνοια με διάφορες αιτίες που αφορούν τον τρόπο ζωής.
Η έλλειψη άσκησης συνέβαλε στο 22% των περιπτώσεων, διπλάσιο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Οι άλλοι ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν ακριβώς πόση σωματική δραστηριότητα απαιτείται για την πρόληψη της άνοιας και αν κάποιο συγκεκριμένο είδος άσκησης είναι πιο αποτελεσματικό.