Νέα έρευνα, υποδεικνύει ότι αν μια γυναίκα υιοθετήσει μια διατροφή πλούσια σε σόγια, ιδιαίτερα πριν την εμμηνόπαυση, μπορεί ενδεχομένως να ωφελήσει την καρδιά της.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Menopause’’, ερευνητές του Wake Forest School of Medicine στο Winston-Salem, θέλησαν να διαπιστώσουν αν μια διατροφή πλούσια σε σόγια θα μπορούσε να προστατεύσει από την αρτηριοσκλήρυνση.

Χορήγησαν σε πιθήκους που βρίσκονταν πριν την εμμηνόπαυση είτε διατροφή πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη είτε πλούσια σε πρωτεΐνη από σόγια υψηλή σε ισοφλαβόνες.

Η ερευνητική ομάδα προκάλεσε εμμηνόπαυση στους πιθήκους αφαιρώντας τις ωοθήκες τους πριν τους χωρίσουν σε 4 ομάδες.

Δυο ομάδες ακολουθούσαν διατροφή είτε πλούσια σε σόγια είτε πλούσια σε ζωική πρωτεΐνη, ενώ άλλες δυο ομάδες ακολούθησαν διατροφή αντίθετη από αυτή που ακολουθούσαν πριν την εμμηνόπαυση.

Στο τέλος των 34 μηνών που διήρκεσε η έρευνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πίθηκοι που ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε σόγια πριν και μετά την εμμηνόπαυση είχαν καλά επίπεδα χοληστερόλης, ενώ τα επίπεδα χοληστερόλης βελτιώθηκαν σημαντικά σε όσους ακολούθησαν πλούσια σε σόγια διατροφή μετά την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι όσον αφορά την παρακολούθηση της εξέλιξης της πλάκας στους πιθήκους δεν φάνηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις ομάδες.

Οι ερευνητές αημειώνουν ότι πίθηκοι που ακολούθησαν δια βίου διατροφή πλούσια σε σόγια είχαν πολύ λιγότερα επίπεδα περιπλεγμένης πλάκας στις αρτηρίες τους σε σύγκριση με άλλες ομάδες. Επιπλέον, οι πίθηκοι που είχαν μικρές πλάκες στις αρτηρίες τους πριν ακολουθήσουν τη διατροφή με σόγια, μετά την εμμηνόπαυση εμφάνισαν μειωμένη εξέλιξη στην πλάκα.

Γενικά, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δείχνουν πως η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε σόγια πριν ή πολύ σύντομα μετά την εμμηνόπαυση θα μπορούσε να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς.

Πηγές:
‘’Menopause’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]