Έγκριση για χαρακτηρισμό ενός παραγώγου της κάνναβης ως «ορφανού» φαρμάκου κατά του γλοιοβλαστώματος, πήρε η αμερικανική φαρμακευτική Insys Therapeutics, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Το γλοιοβλάστωμα είναι ο πιο συνήθης, αλλά και πιο επιθετικός κακοήθης πρωτογενής όγκος εγκεφάλου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Insys, Michael Babich, εξέφρασε τη χαρά του για την έγκριση αυτή από τον FDA, δεδομένου ότι πρόκειται για μια επιθετική και συχνά αθεράπευση ασθένεια. Πρόσθεσε ότι η εταιρία προσδοκά να βελτιώσει το φάρμακο παρέχοντας μια πιθανώς αποτελεσματική θεραπεία στους ασθενείς.

Ταυτόχρονα με την έγκριση, η εταιρία υπέγραψε αποκλειστική συμφωνία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο του California Pacific Medical Center (CPMCRI) στο Σαν Φρανσίσκο, για την κατοχύρωση πατέντας στη χρήση κανναβινοειδών για τη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία συνεργάζεται με τον Dr. Sean McAllister, ο οποίος διαθέτει μακρά προκλινική εμπειρία στην ευαισθητοποίηση γλοιοβλαστωμάτων στην υπάρχουσα χημειοθεραπεία. Ο δρ. McAllister σημείωσε πως σύμφωνα με τη μέχρι τώρα έρευνα, φαίνεται πως τα κανναβινοειδή ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες, και αναμένουμε τα αποτελέσματα από τις in – vivo μελέτες να υποστηρίξουμε περαιτέρω μελέτες στους ανθρώπους.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οργανοειδή εγκεφάλου υπόκεινται σε γονιδιακή θεραπεία [μελέτη]
ΟΕΝΓΕ: Καταγγελίες για τη στάση υπουργού, διοικήσεων σε Λέσβο, Λακωνία και Καβάλα
1o Διεθνές υβριδικό συνέδριο ψυχικής υγείας