Βρετανοί ερευνητές εμφύτευσαν με επιτυχία πνευμονικά κύτταρα που αναπτύχθηκαν από εμβρυικά βλαστοκύτταρα σε πνεύμονες ποντικού, σε μια προσπάθεια που θεωρείται πως μελλοντικά θα οδηγήσει σε θεραπείες για ανθρώπους με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Μέχρι τώρα, τα βλαστοκύτταρα θεωρούνται πολλά υποσχόμενη μέθοδος για ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, αλλά δεν είχαν δοκιμαστεί σε αναπνευστικές παθήσεις, λόγω της πολυπλοκότητας της φύσης του πνευμονικού ιστού. O Sile Lane του Imperial College, στο Λονδίνο δήλωσε πως η νέα έρευνα αποτελεί νέα εξέλιξη αν και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν δοκιμαστεί στον άνθρωπο.

Η έρευνα δείχνει ότι τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα έχουν την ιδιότητα να εγκαθίστανται στους πάσχοντες πνεύμονες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κύτταρα που εισήγαγαν στις φλέβες ποντικών έφτασαν με επιτυχία μέχρι τους πνεύμονες, μέσα σε δυο μέρες, ενώ δεν παρατηρήθηκε εξάπλωση σε άλλα όργανα.

Αν τέτοια τεχνική αποδειχτεί επιτυχής χρησιμοποιώντας ανθρώπινα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μια εναλλακτική λύση στις δύσκολες και δαπανηρές μεταμοσχεύσεις αλλά και να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν πνευμονολογικό πρόβλημα λόγω ατυχήματος ή ασθένειας.

Τα βλαστοκύτταρα δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί ως ασφαλή κι έτσι οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί αν εμφυτευτούν σε ανθρώπους. Ο ερευνητής Lane δήλωσε πως είναι πιθανόν τα βλαστοκύτταρα να παίζουν σημαντικό ρόλο σε ασθένειες των πνευμόνων ακόμα και αν δεν εμφυτεύονται στο σώμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο ετήσιο Συνέδριο της ευρωπαικής ένωσης για τις αναπνευστικές νόσους στη Στοκχόλμη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;
Πόσα παιδιά εισάγονται σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή