Η μεγάλη περιεκτικότητα της διατροφής σε αλάτι μπορεί ενδεχομένως να επιδεινώσει τα συμπτώματα τη σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με νέα έρευνα από την Αργεντινή.

Ο ερευνητής Dr. Mauricio Farez, του Raul Carrea Institute for Neurological Research, στο Μπουένος ‘Αιρες, δήλωσε ότι πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τη σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως η βιταμίνη D, το κάπνισμα και η λοίμωξη με τον ιό Epstein Barr. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να είναι ακόμα ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που επηρεάζει ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν ότι το αλάτι μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει την αυτοάνοσο αντίδραση που εμπλέκεται στην ανάπτυξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ο Farez προειδοποιεί ότι η έρευνα δεν δείχνει πως το αλάτι οδηγεί σε επιδείνωση της νόσου αλλά πως φαίνεται ότι υπάρχει σχέση.
Δήλωσε ότι πρόκειται για μικρή έρευνα παρατήρησης, που δείχνει σχέση μεταξύ της πρόσληψης αλατιού και της δραστηριότητας της νόσου και τα στοιχεία χρειάζεται να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες έρευνες.

Η ερευνητική ομάδα μέτρησε τα επίπεδα νατρίου, κρεατινίνης και βιταμίνης D στο αίμα και στα ούρα 70 ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Παρατήρησε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά νάτριο μεταξύ 2 και 4,8 γραμμαρίων και όσοι κατανάλωναν περισσότερα από 4,8 γραμμάρια είχαν μέχρι 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων σκλήρυνσης κατά πλάκας σε σχέση με όσους κατανάλωναν το λιγότερο.

Για να ελέγξουν την εξέλιξη της νόσου στον εγκέφαλο ασθενών οι ερευνητές ανέλυσαν ακτινογραφίες και αξονικές τομογραφίες. Ανακάλυψαν ότι ασθενείς που είχαν τη μεγαλύτερη πρόσληψη αλατιού είχαν περίπου 3,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιδείνωση της νόσου σε σύγκριση με όσους είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Παρόμοια αποτελέσματα φάνηκαν σε δεύτερη ομάδα 52 ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, πρόσθεσαν οι ερευνητές.
Ο Farez δήλωσε ότι είναι πολύ πρόωρο να πούμε στους ασθενείς να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.’’

 

 

Πηγές:
‘’Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;