Η μείωση των θερμίδων θα μπορούσε να βελτιώσει την άπνοια ύπνου στους παχύσαρκους ενήλικες, δήλωσαν Βραζιλιάνοι ερευνητές.
Η έρευνα περιέλαβε 21 παχύσαρκους ανθρώπους, ηλικίας 20 έως 55 ετών, με άπνοια ύπνου.

Σε διάστημα 16 εβδομάδων, ορισμένοι μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 800 θερμίδες την ημέρα, ενώ άλλοι δεν έκαναν διατροφικές αλλαγές.
Στο τέλος της δοκιμής οι ασθενείς που μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων είχαν χάσει περισσότερο βάρος, είχαν λιγότερες διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, εμφάνισαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Η ερευνήτρια, Dr. Marcia Klein, του Rio de Janero State University, δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι σε παχύσαρκους ασθενείς με άπνοια η μέτρια μείωση της ενέργειας μπορεί να περιορίσει όχι μόνο το σωματικό λίπος αλλά και τη σοβαρότητα της νόσου. Πρόσθεσε ότι μέτριος περιορισμός ενέργειας στους συγκεκριμένους ασθενείς έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η Klein δήλωσε ότι η απώλεια βάρους πιθανότατα είναι το κλειδί για όλα τα οφέλη που παρατηρήθηκαν στην ομάδα που περιόρισε τις θερμίδες. Μια μεγαλύτερη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης μπορεί να εξηγηθεί, τουλάχιστον μερικώς, με τη μείωση του σωματικού βάρους, που συνδέθηκε με τη μείωση της σοβαρότητας της άπνοιας και της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Tα ευρήματα παρουσιάζονται την τρέχουσα εβδομάδα στο συνέδριο της American Heart Association, στο Σαν Φρανσίσκο.
Στοιχεία που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

 

Πηγές: Ξένος τύπος.