Η κούραση την οποία πολλοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας αισθάνονται μπορεί να αποτελεί σημάδι αδιάγνωστης διαταραχής ύπνου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι διαταραχές ύπνου που είναι πιο συχνές σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά παραμένουν αδιάγνωστες και αθεράπευτες.

Αν μένουν αθεράπευτες, οι διαταραχές ύπνου, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξέλιξη της νόσου, καθώς και τη γενική ευεξία των ανθρώπων, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Ο Steven Brass, του Neurology Sleep Clinical Program και του UC Davis Sleep Medicine Laboratory, δήλωσε ότι η συχνότητα των διαταραχών ύπνου, οι συνήθειες ύπνου και τα παράπονα για υπερβολικού βαθμού υπνηλία την ημέρα μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν κρυφή επιδημία στον πληθυσμό των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Clinical Sleep Medicine’’, πραγματοποιήθηκε σε 2.400 ανθρώπους που διαγνώστηκαν με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν γυναίκας και λευκές, με μέση ηλικία τα 54 χρόνια.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό ύπνου, την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, την αυπνία και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Σχεδόν το 52% των συμμετεχόντων χρειαζόταν περισσότερα από 30 λεπτά για να αποκοιμηθεί τη νύχτα. Σχεδόν 11% χρειαζόταν φάρμακα για να αποκοιμηθεί.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περισσότερο από το 70% των συγκεκριμένων ασθενών είχε τουλάχιστον μια διαταραχή ύπνου. Σχεδόν το 38% όσων ρωτήθηκαν είχε διαγνωστεί με άπνοια, σχεδόν το 32% εμφάνιζε μέτρια έως σοβαρή αυπνία και περίπου το 37% είχε σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς με διαταραχή ύπνου δεν είχαν διαγνωστεί, αποκάλυψε η έρευνα. Στην πραγματικότητα, μόνο περίπου το 4% όσων είχαν άπνοια είχαν διαγνωστεί από γιατρό.

Ο Brass δήλωσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό συμμετεχόντων με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφάνιζε στέρηση ύπνου και ήταν θετικό για μια ή περισσότερες διαταραχές ύπνου. Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία αυτών των διαταραχών ύπνου πιθανόν δεν έχει διαγνωστεί και θεραπευτεί. Η έρευνα υποδεικνύει ότι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί ενδεχομένως να έχουν διαταραχές ύπνου που απαιτούν ανεξάρτητη διάγνωση και έλεγχο.

 

Πηγές:
’Journal of Clinical Sleep Medicine’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]