Παιδιά των οποίων οι μητέρες υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες, για καρκίνο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής ανάπτυξης ή καρδιάς, υποδεικνύουν 2 μικρές έρευνες.

Ορισμένοι γιατροί διστάζουν να χορηγήσουν τέτοιες θεραπείες σε εγκύους, λόγω των ανησυχιών για δυνητική επίδραση στα παιδιά.

Σε μια έρευνα, επιστήμονες εξέτασαν 38 παιδιά μέσης ηλικίας 2 ετών- που γεννήθηκαν από μητέρες που υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- και ανακάλυψαν ότι τα παιδιά είχαν φυσιολογική ψυχική ανάπτυξη και καρδιακή λειτουργία.

Ο Dr. Frederic Amant, του University Hospitals Leuven, στο Βέλγιο, δήλωσε ότι όταν η χημειοθεραπεία χορηγείται μετά το πρώτο τρίμηνο κύησης δεν μπορούμε να διακρίνουμε προβλήματα στα παιδιά.

Ο Amant πρόσθεσε ότι ο φόβος σχετικά με τους κινδύνους της χημειοθεραπείας δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο διακοπής της εγκυμοσύνης, καθυστέρησης της θεραπείας για τη μητέρα ή πρόωρης γέννησης ενός παιδιού.

Σε δεύτερη έρευνα, ο Amant εξέτασε 16 παιδιά και 10 ενήλικες των οποίων οι μητέρες υποβλήθηκαν σε ακτινοβολίες κατά την εγκυμοσύνη. Οι συμμετέχοντες είχαν φυσιολογική εικόνα, ψυχικά, γενικά, και όσον αφορά τη συμπεριφορά τους.

Οι έρευνες παρουσιάστηκαν την τρέχουσα εβδομάδα στο European Society for Medical Oncology στη Μαδρίτη. Έρευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Ο Amant δήλωσε ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν γιατρούς και εγκύους με καρκίνο να λάβουν αποφάσεις σε μια δύσκολη κατάσταση.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;