Ο καρκίνος των ωοθηκών, ο ‘σιωπηλός δολοφόνος’, δεν είναι πάντα τόσο αθόρυβος, δηλώνουν ειδικοί. Για το λόγο αυτό, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπογραμμίζουν την αξία της τακτικής εξέτασης της πυέλου και εφιστούν την προσοχή των γυναικών σε πιθανά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών.

Μέχρι πρώτα οι ειδικοί πίστευαν ότι ο καρκίνος αυτής της μορφής δεν προκαλούσε συμπτώματα στα αρχικά, πιο ιάσιμα στάδια. Ωστόσο, οι ερευνητές πρόσφατα ανακοίνωσαν μια λίστα με συμπτώματα που μπορούν να σηματοδοτούν την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών.

Τέτοια συμπτώματα είναι αίσθημα μετεωρισμού, πόνος στην κοιλιά ή την πύελο, δυσκολία στο να φάει κάποια ή γρήγορο αίσθημα κορεσμού και προβλήματα με επείγουσα τάση για ούρηση ή με τη συχνότητα αυτής. Τα συμπτώματα αυτά είναι επείγοντα και παρουσιάζουν μια αλλαγή από τη φυσιολογική υγεία της γυναίκας.

Γυναίκες που εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα σχεδόν καθημερινά για περισσότερες από λίγες εβδομάδες θα πρέπει να επισκεφτούν τον γυναικολόγο τους, σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Καρκίνου στο Μίσιγκαν.

Μπορεί κάποια γυναίκα να δοκιμάσει να εξηγήσει μόνη της τα συμπτώματα αλλά σύμφωνα με την Dr. Rebecca Liu, ο μόνος τρόπος να σιγουρευτεί ότι δεν συμβαίνει τίποτα είναι να πάει για πυελική εξέταση.

Η ετήσια εξέταση της πυέλου επιβάλλεται, ειδικά για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.

Τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ υψηλότερα όταν ο καρκίνος διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο. Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, ποσοστό 95% των γυναικών με καρκίνο πρώτου σταδίου είναι ακόμα ζωντανές, σε σύγκριση με ποσοστό 30% των γυναικών με στάδιο τρία ή τέσσερα.

Στις μέρες μας, ποσοστό 70% των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο στις ωοθήκες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]