Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς, παρουσίασε φλέγοντα θέματα για την υγεία των οφθαλμών, καθώς και νεότερα και πιο πρόσφατα δεδομένα για τις οφθαλμολογικές παθήσεις, τις αιτίες απώλειας όρασης και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας επηρεάζουν περισσότερους από 50 χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας και 245 εκατομμύρια παγκοσμίως, επιφέροντας βαρύτατη απώλεια όρασης, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα νομικής τύφλωσης.

Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της ΩχράςΚηλίδας (ΗΕΩ), το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας(ΔΟΩ), η Απόφραξη Φλέβας Αμφιβληστροειδούς (ΑΦΑ), το Οίδημα Ωχράς Κηλίδας σε Έδαφος Παθολογικής Μυωπίας αλλά και η VMT Υαλοειδοωχρική έλξη. Στοιχεία δείχνουν ότι 39 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς, ενώ το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς συστήνει,ειδικά στους ηλικιωμένους αλλά και σε όσους πάσχουν από διαβήτη, να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους οπωσδήποτε μία φορά κάθε χρόνο.

Ο κ. Ευστράτιος Γκοτζαρίδης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Πρόεδρος Eταιρείας Υαλοειδούς και Aμφιβληστροειδούς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ορισμένα άτομα προχωρημένης ηλικίας ή διαβητικοί ασθενείς θα εμφανίσουν μία μορφή αμφιβληστροειδοπάθειας – διαταραχή του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού ή υαλοειδοπάθεια - διαταραχή του υαλοειδούς που μπορεί να επηρεάσει την όραση και να αποτελέσει αιτία τύφλωσης. Σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεστε, να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κάνοντας όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση των οφθαλμολογικών παθήσεων,μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε έγκαιρα και έτσι η πρόγνωση της εκάστοτε πάθησης να είναι καλύτερη και σε πολλές περιπτώσεις να προλάβουμε ακόμα και την τύφλωση».
Την τελευταία δεκαετία νέες καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες έχουν προστεθεί στην αντιμετώπιση των παθήσεων της ωχράς. Πρόσφατα, στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς (EURETINA) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της δραστικής ουσίας ρανιμπιζουμάμπη επιβεβαιώθηκε με νέα στοιχεία. Πρόκειται για ενέσιμο φάρμακο που καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά Ταμεία, χορηγείται σε μηνιαία βάση με εξοφθάλμια έγχυση και έχει θεαματικά αποτελέσματα, με λιγότερη ταλαιπωρία και παρενέργειες για τον ασθενή.

Ο κ. Ιωάννης Δατσέρης Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Υαλοειδούς και Aμφιβληστροειδούς αναφέρθηκε στην Υαλοειδοωχρική έλξη VMT, μια προϊούσα διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης ή και τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Στη χώρα μας, οι πάσχοντες από VMT υπολογίζονται στους 2.500. Η VMT μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα μέσω μίας εξέτασης γνωστής ως οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), ακόμα πριν επηρεαστεί η όραση του ασθενούς από την πάθηση. Η επιτυχής θεραπεία της VMΤ μπορεί να συμβάλει στην αναστροφή των διαταραχών της όρασης και να αποτρέψει την περαιτέρω απώλειά της.
Μέχρι πρότινος οι ασθενείς με VMT ή οπή της ωχράς κηλίδας είχαν μόνο την εναλλακτική του χειρουργείου η οποία επιλεγόταν σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου όταν τα οφέλη θεωρούνται ότι υπερέχουν των κινδύνων
Σήμερα οι ασθενείς έχουν δυνατότητα έγκαιρης θεραπείας με τη χρήση της οκριπλασμίνης, η οποία αποτελεί τη μοναδική φαρμακολογική θεραπεία για την αντιμετώπιση της VMT.
Η χορήγηση μίας εφάπαξ ένεσης οκριπλασμίνης στον οφθαλμό καταδείχθηκε αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της VMT και των συμπτωμάτων της μειώνοντας την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

Ο κ. Δημήτριος Καραγιάννης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Επιμελητής Α’, Α’ Οφθαλμολογική Κλινική Οφθαλμιατρείου Αθηνών δήλωσε ότι: «Σήμερα οι ασθενείς έχουν δυνατότητα έγκαιρης θεραπείας με τη χρήση καινοτόμων σκευασμάτων τα οποία πλέον προσφέρουν εξατομίκευση της θεραπείας, επιτρέποντας στους θεράποντες να αποφεύγουν τόσο την υπό- όσο και την υπέρ-θεραπεία των ασθενών τους, ενώ έχουν θεαματικά αποτελέσματα και μεγαλύτερη ασφάλεια για κάθε ασθενή».

Κλείνοντας, ο κ. Ιωάννης Δατσέρης, σχολίασε τις δυσκολίες πρόσβασης των ασθενών στην θεραπεία τους, όπως παρατηρούνται στο ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ανέφερε σχετικά: «Οι ασθενείς χρειάζονται κατά κανόνα επαναλαμβανόμενες ενέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα, οι ασθενείς τους οποίους θέλουμε να βοηθήσουμε περνάνε έναν Γολγοθά προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Καλούμε τους αρμόδιους να λάβουν τα απαραίτητα μέσα, ώστε οι Έλληνες ασθενείς να εξασφαλίζουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, ώστε να βελτιώνουν την υγεία τους και την καθημερινότητά τους».

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα