Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αίγλη Ζαππείου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το BRA DAY, εκδήλωση ενημέρωσης για τη χειρουργική αποκατάσταση του μαστού από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΛΩΤΟΣ και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πλαστικής Χειρουργικής Εταιρείας, του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής, Μικροχειρουργικής και Κέντρου Εγκαυμάτων ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» και του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής ΓΝΑ «Ευαγγελισμός». 

Στην εκδήλωση χειρουργοί μαστού, πλαστικοί χειρουργοί και επιστήμονες από τον χώρο της ψυχικής υγείας ενημέρωσαν το κοινό για τη χειρουργική αποκατάσταση του καρκίνου του μαστού και τη σπουδαιότητά της ως μέρος της ψυχολογικής, αλλά και της σωματικής θεραπείας του καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε η ανάγκη η αποκατάσταση μαστού να αποτελεί κομμάτι της συνολικής θεραπείας του καρκίνου του μαστού και να προσφέρεται έγκαιρα και με ασφάλεια σε όλες τις γυναίκες. Τονίστηκε, δε ότι οι σχετικές επεμβάσεις έχουν επανορθωτικό χαρακτήρα και θα πρέπει να στοχεύουν στο καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα. Οι επιστήμονες που μίλησαν στην εκδήλωση συμφώνησαν ότι η χειρουργική αποκατάσταση του μαστού βελτιώνει την ποιότητα ζωής των γυναικών που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού.
Στην εκδήλωση αναφέρθηκε ακόμη ότι λιγότερο από το 1/5 των γυναικών που κάνουν μαστεκτομή υποβάλλεται σε αποκατάσταση και ακόμα μικρότερο ποσοστό υποβάλλεται σε άμεση αποκατάσταση. Ως αιτίες επισημάνθηκαν η έλλειψη σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης, η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης και η έλλειψη πρόσβασης σε σχετικές νοσοκομειακές υποδομές.

Όλοι οι παριστάμενοι στάθηκαν στο πόσο σημαντικό είναι η αποκατάσταση να αποτελεί μέρος της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, εφόσον το επιθυμεί η ασθενής και πόσο σημαντική είναι η συνεργασία χειρουργού μαστού και πλαστικού χειρουργού, ιδανικά σε μια μονάδα μαστού, η έγκαιρη ενημέρωση της ασθενούς και η υποστήριξη της επιλογής της για αποκατάσταση, ενώ κρίθηκε αναγκαία από όλους η βελτίωση των δομών.

Συμπερασματικά, τονίσθηκε ότι:

  • Η αποκατάσταση δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό που αφαιρέθηκε, αλλά μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της γυναίκας και να βοηθήσει στην ψυχολογική ανάρρωση και στην επαναφορά του εαυτού της
  • Δεν υπάρχει η μία «τέλεια» τεχνική αποκατάστασης. Υπάρχουν περιορισμοί και επιπλοκές σε όλες
  • Η επιλογή είναι εξατομικευμένη και λαμβάνονται υπόψη τόσο οι επιθυμίες και προσδοκίες της γυναίκας, όσο και οι ιατρικές ενδείξεις και αντενδείξεις

Ο ΛΩΤΟΣ είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει σκοπό την προώθηση ενημέρωσης και πρόσβασης στη χειρουργική αποκατάσταση του μαστού για όσες γυναίκες το χρειάζονται και το επιθυμούν. Συμμετέχει ενεργά μία ομάδα επικοινωνιολόγων, που σχεδιάζει και υλοποιεί την επικοινωνιακή καμπάνια για την προώθηση της ενημέρωσης και πρόσβασης στη χειρουργική αποκατάσταση και μία ομάδα επιστημόνων που δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, χειρουργοί μαστού, πλαστικοί χειρουργοί και επιστήμονες από τον χώρο της ψυχικής υγείας, που ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία προσπάθεια να αναγνωριστεί η αποκατάσταση μαστού ως μέρος του κύκλου της θεραπείας. Το κύριο ζητούμενο για τον ΛΩΤΟ είναι η αλλαγή της νοοτροπίας και του στρατηγικού σχεδιασμού στον τομέα της αποκατάστασης μαστού.

 

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το πένθος της εγκύου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντική καρδιακή ανεπάρκεια στο παιδί της [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Γιατί κρυώνω συνέχεια;