Η κολπική μαρμαρυγή, ένα είδος αρρυθμίας, αποτελεί μια αρκετά συχνή πάθηση, που έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση και εγκεφαλικό επεισόδιο. Τώρα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν ότι αρκετά συχνά εμφανίζεται και άνοια, λίγα χρόνια μετά τη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής.

Η Dr.Teresa Tsang, της Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ, εντόπισε 2.837 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή κατά το διάστημα 1980-2000 και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2004.

Άνοια διαγνώστηκε σε 299 ασθενείς κατά τη διάρκεια της επανεξέτασης, η οποία έγινε κατά μέσον όρο στα 4,6 χρόνια.

Ο ρυθμός εμφάνισης άνοιας ήταν περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερος στο σύνολο της ομάδας από ότι στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω.

Το ποσοστό θνησιμότητας ήταν επίσης αυξημένο στην ομάδα των ασθενών με άνοια σχετική με την κολπική μαρμαρυγή, σε σχέση με όσους δεν εμφάνιζαν άνοια.

Σε άλλη ανάλυση, που συνέκρινε την ομάδα με τον πληθυσμό της Μινεσότα ίδιας ηλικίας, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής αύξανε τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 80% πριν από διάγνωση άνοιας, ενώ ήταν σχεδόν τριπλάσια μετά την έναρξη της άνοιας.

Η ερευνητική ομάδα εικάζει ότι τα ΄σιωπηλά’ εγκεφαλικά επεισόδια ή οι θρόμβοι που επηρεάζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να εξηγούν τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘European Heart Journal’.

Πηγές:
‘European Heart Journal’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ