Η έντονη άσκηση στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο αποβολής, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι το τρέξιμο, τα παιχνίδια με μπάλα και οι ρακέτες αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής όπως τον αυξάνει και η άσκηση που ξεπερνά τις εφτά ώρες εβδομαδιαίως.

Βρετανός ειδικός, σχολιάζοντας την έρευνα υπογραμμίζει στο περιοδικό ‘New Scientist’ ότι το τρέξιμο είναι ασφαλές.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, ρώτησαν 90.000 γυναίκες για τις συνήθειές τους σχετικά με την άσκηση και συσχέτισαν τις απαντήσεις τους με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Σε σχέση με όσες δεν γυμνάζονταν καθόλου, οι γυναίκες που έλαβαν μέρος σε έντονα αθλήματα ή που γυμνάζονταν περισσότερες από εφτά ώρες εβδομαδιαίως, είχαν περίπου 3,5 φορές παραπάνω πιθανότητες να αποβάλουν.

Η αποβολή αποτελεί περισσότερο απομακρυσμένο ενδεχόμενο αργότερα, στην εγκυμοσύνη, ενώ μετά το όριο των 18 εβδομάδων η σχέση μεταξύ άσκησης και αποβολής εξαφανίστηκε.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Βritish Journal of Obstetrics and Gynaecology’. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η άσκηση στον ελεύθερο χρόνο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα η έντονη, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής στην αρχή.

Παραδέχτηκαν ωστόσο, ότι η φόρμα της έρευνας, το να ζητούν δηλαδή από γυναίκες να θυμηθούν τι είδους άσκηση έκαναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ήταν ατελής.

Παράλληλα, δεν έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι οι γυναίκες που αργότερα αποβάλλουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζουν πρωινή αδιαθεσία, κάτι που μπορεί να εξηγεί το ότι ήταν σε θέση να γυμνάζονται στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Ορισμένα είδη άσκησης δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο. Σε αυτά περιλαμβάνεται η κολύμβηση, ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πηγές:
‘New Scientist’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα