Mετά από προληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών (ανατολικός τομέας) στο 4ο, 7ο και 8ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, κατά τη διάρκεια της εγγραφής των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά, 36 άτομα (γονείς και παιδιά), ελέγχθηκαν με mandoux για το μικρόβιο της φυματίωσης.



Από αυτούς 15 άτομα επανήλθαν για τον έλεγχο του αποτελέσματος του mandoux, όπου οι 10 (ενήλικες και παιδιά) βρέθηκαν θετικοί στο μικρόβιο. Από αυτούς δυο παιδιά επισκέφτηκαν το ‘Νοσοκομείο Παίδων’, στην Πεντέλη και ήδη τους έχει χορηγηθεί θεραπεία.

Επίσης, μετά από πρωτοβουλία της Νομαρχίας Αθηνών, προγραμματίστηκε να επισκεφτούν το ‘Νοσοκομείο Σωτηρία’ τρεις ενήλικες, για να τους χορηγηθεί θεραπεία. Το σύνολο των ασθενών είναι αθίγγανοι και η πλειονότητα δεν διέθετε ατομικά βιβλιάρια υγείας.

Η Νομαρχία Αθηνών, μετά από συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων, ώστε να προσκομίσουν οι μαθητές τα βιβλιάρια υγείας τους, θα προχωρήσει τη Δευτέρα σε εξέταση mandoux. Όσοι μαθητές βρεθούν θετικοί θα παραπεμφθούν σε αντίστοιχα νοσοκομεία, ώστε να τους χορηγηθεί θεραπεία.

Τέλος, η Νομαρχία Αθηνών ενημέρωσε το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, ώστε να μεριμνήσει για την πραγματοποίηση εξέτασης mandoux στους κοντινούς καταυλισμούς και αντίστοιχα στον εμβολιασμό όσων αθίγγανων βρεθούν θετικοί στο μικρόβιο.

Ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός δήλωσε: ‘Είναι ένα θέμα που θα το αντιμετωπίσουμε σε συνεργασία με τους γονείς των παιδιών και τους Διευθυντές των σχολείων. Εκείνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία. Δεν είναι ένα θέμα που χρειάζεται να προκαλεί πανικό σε κανέναν, αφού η φυματίωση αντιμετωπίζεται πλέον αποτελεσματικά’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]