Στον καταυλισμό αθίγγανων του Χαλανδρίου βρίσκεται από σήμερα το πρωί η Κινητή Ιατρική Μονάδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στελεχωμένη από εξειδικευμένο προσωπικό, με στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού με δερμοαντίδραση mantoux.

Ο έλεγχος, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Αντιφυματικού Ιατρείου του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών ‘Η Σωτηρία’, θα διαρκέσει μέχρι την κάλυψη όλου του πληθυσμού και τον εντοπισμό της αιτίας της μόλυνσης από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης στον εν λόγω καταυλισμό.

Μετά από τον επανέλεγχο των mantoux, που θα ολοκληρωθεί εντός 48-72 ωρών, οι χρήζοντες περαιτέρω διερεύνησης θα παραπεμφθούν για επιπλέον εξετάσεις (ακτινογραφίες κ.α.).

Στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Προάσπιση – Προαγωγή Υγείας και Ψυχοκοινωνική Στήριξη των Ελλήνων Αθίγγανων’, που πραγματοποιείται από το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα των ΟΤΑ, εξελίσσεται σε καταυλισμούς σε όλη την χώρα, πρόγραμμα εμβολιασμών που αφορούν τον τέτανο, την πολιομυελίτιδα, τη διφθερίτιδα, την ιλαρά, την ερυθρά, παρωτίτιδα και την ηπατίτιδα Β.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αριθμός των παιδιών που έχουν εμβολιασθεί μέχρι σήμερα ξεπερνά τις 7.000 και ο αριθμός δόσεων εμβολίων, που έχουν χορηγηθεί κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια, ανέρχεται σε 13.562.

Ταυτόχρονα, το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ανέλαβε την υλοποίηση νέου τριετούς προγράμματος. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, εκτός από τους εμβολιασμούς, γίνεται για πρώτη φορά καταγραφή εμβολίων και δόσεων σε ειδική κάρτα ανά εμβολιαζόμενο, με αυστηρή τήρηση των κανόνων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Με την ολοκλήρωσή του, οι αρχές Δημόσιας Υγείας θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το ποσοστό εμβολίων και δόσεων που έχουν πραγματοποιηθεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους