Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ εφαρμόζεται πρόγραμμα θεραπείας για ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα, χορηγώντας τους εμβόλια που φτιάχνονται από τους ίδιους τους καρκινικούς όγκους των ασθενών, ωθώντας έτσι το ανοσοποιητικό τους σύστημα να καταπολεμήσει την ασθένεια.

«Σήμερα βιώνουμε μια επανάσταση στη θεραπεία του μελανώματος, διότι πάντα πιστεύαμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο», δήλωσε η Δρ Μικάλ Λοτέμ, επικεφαλής του Κέντρου Ανοσοθεραπείας Μελανώματος και Καρκίνου του Hadassah. Η θεραπεία, όπως εξήγησε, επιστρατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να καταπολεμήσει το προχωρημένο μελάνωμα.

Παρόλο που μόλις φέτος ξεκίνησε το πρόγραμμα στο νοσοκομείο, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από τη Δρα Λοτέμ, η οποία εργάστηκε για δύο χρόνια στο National Cancer Institute στο Bethesda των ΗΠΑ υπό την καθοδήγηση του Δρος Στιούαρτ Ρόζενμπεργκ, ενός πρωτοπόρου της σύγχρονης ανοσοθεραπείας του καρκίνου. Η Δρ Λοτέμ δημιούργησε εμβόλιο το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προχωρημένων περιστατικών της ασθένειας τα τελευταία 16 χρόνια.

Χρησιμοποιώντας τον όγκο του ίδιου του ασθενούς για να παρασκευάσει το εμβόλιο, η κλινική εμπειρία της Δρος Λοτέμ αποκαλύπτει ότι όσοι εμβολιάστηκαν έχουν αυξημένα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν. Μέχρι σήμερα, πάνω από 200 πάσχοντες έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με την ασφάλεια, την έλλειψη τοξικότητας και την αποτελεσματικότητα.

Η εκδοχή 2014 του εμβολίου της Δρος Λοτέμ έχει σχεδιαστεί γενετικά για να χρησιμοποιεί την τελευταία ανοσολογία και να ενισχύσει την ανοσοποιητική ανταπόκριση στον όγκο. Τριάντα ασθενείς έχουν ενταχθεί στην ομάδα θεραπείας και η Δρ Λοτέμ δηλώνει ότι οι ενδείξεις καταγράφουν ότι το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσία. Τώρα ελπίζει ότι αυτό θα μεταφρασθεί σε βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης των ασθενών.

Το Hadassah έχει, επίσης, ξεκινήσει τη χορήγηση μιας ακόμα πιο προηγμένης θεραπείας για μεταστατικό μελάνωμα, η οποία αναπτύχθηκε από τον Δρα Ρόζενμπεργκ και είναι διαθέσιμη μόνο σε 12 ιατρικά κέντρα διεθνώς. Με τη χρήση «θετής μεταφοράς διηθούντων τον όγκο λεμφοκυττάρων (TILs)», η αγωγή αυτή –γνωστή και ως θεραπεία TIL– βασίζεται στην εξαγωγή ανοσοκυττάρων από τον όγκο μελανώματος και τον πολλαπλασιασμό τους σε δισεκατομμύρια κύτταρα σε εξειδικευμένο χημείο. Τα κύτταρα στη συνέχεια μεταμοσχεύονται πίσω στον ασθενή. Ασθενής 75 χρόνων, για τον οποίο άλλες θεραπείες δεν είχαν αποτέλεσμα, ανταποκρίνεται καλά στην αγωγή και η κατάσταση του βελτιώνεται καθημερινά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενώσεις Ασθενών: Ανάληψη δράσης για άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες
Ογκολογία το 2024: Οι τάσεις των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων