Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της πρόωρης εμμηνόπαυσης και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Τα ευρήματα ίσως βοηθήσουν να εξηγηθεί γιατί οι γυναίκες έχουν διπλάσιες έως τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και γιατί η πάθηση είναι συχνή σε γυναίκες περίπου 40 ετών, δήλωσαν ερευνητές του U.S. Centers for Disease Control and Prevention.

Η Dr. Margery Gass, του North American Menopause Society, δήλωσε ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στη ζωή μιας γυναίκας στη μέση ηλικία και στην κοινωνία. Το να γνωρίζουμε τη σχέση μεταξύ του συνδρόμου και της πρόωρης εμμηνόπαυσης μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να βοηθήσουν γυναίκες να ξεχωρίσουν τα συμπτώματα που συνδέονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης από αυτά της εμμηνόπαυσης.

Αν και η έρευνα βρήκε σχέση, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν η μια πάθηση προκαλεί την άλλη ή αν υπάρχει άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να προκαλέσει τις 2 παθήσεις.

Η έρευνα περιέλαβε 84 γυναίκες και ομάδα ελέγχου 73 υγιών γυναικών που έδωσαν πληροφορίες για την αναπαραγωγική τους υγεία.

Σε σύγκριση με γυναίκες της ομάδας ελέγχου οι γυναίκες με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είχαν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πόνο στην κοιλιά που δεν συνδεόταν με την έμμηνο ρύση.

Ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν υπερβολική αιμορραγία στην έμμηνο ρύση και περισσότερη αιμορραγία μεταξύ 2 περιόδων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι γυναίκες με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ήταν πιο πιθανό να χάνουν περιόδους.

Γυναίκες με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν ορμόνες για άλλους λόγους εκτός από αντισύλληψη σε σχέση με γυναίκες χωρίς την πάθηση.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι ποσοστό 66% των γυναικών με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είχε υποβληθεί σε τουλάχιστον μια γυναικολογική εγχείρηση σε σύγκριση με 32% όσων ανήκαν στην ομάδα ελέγχου. Το πιο συχνό είδος εγχείρησης ήταν η υστερεκτομή.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω υστερεκτομής συνέβη στο 62% των γυναικών με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σε σύγκριση με ποσοστό 33% όσων ανήκαν στην ομάδα ελέγχου. Η αιμορραγία ως λόγος υστερεκτομής ήταν πιο συνήθης σε γυναίκες με το σύνδρομο.

Γυναίκες με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έτειναν να έχουν φυσική εμμηνόπαυση νωρίτερα από αυτές που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου αλλά δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ των 2 ομάδων.

Προηγούμενες έρευνες συνέδεσαν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης με τον πόνο στην πύελο και γυναικολογικές παθήσεις όπως ενδομητρίωση και ανωμαλίες στον κύκλο. Ωστόσο, η έρευνα είναι η πρώτη που συνδέει το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης με την πρόωρη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να μάθουμε περισσότερα για την πιθανή σχέση και ότι οι γιατροί πρέπει να ερευνούν για συμπτώματα συνδρόμου χρόνιας κόπωσης σε γυναίκες με γυναικολογικά προβλήματα ή με προβλήματα πόνου στην κοιλιά.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Menopause.’’

 

Πηγές:
‘’Menopause.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας