Σε διεθνή έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η φαρμακευτική θεραπεία θα μπορούσε να αυξήσει τη μακροπρόθεσμη επιτυχία καπνιστών που ακόμα δεν είναι έτοιμοι να διακόψουν το κάπνισμα αλλά που επιθυμούν να μειώσουν τον αριθμό των τσιγάρων.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε έδειξε την επίδραση του φαρμάκου βαρενικλίνη στα αυξανόμενα ποσοστά αποχής.

Ο ερευνητής Jon Ebbert, του Mayo Clinic Nicotine Dependence Center, δήλωσε ότι με το εύρημα άνοιξε η πόρτα για την αντιμετώπιση σχεδόν 14 εκατομμυρίων καπνιστών που δεν έχουν πρόθεση να διακόψουν τις επόμενες 30 ημέρες αλλά θέλουν να μειώσουν το ποσοστό καπνίσματος ενώ εργάζονται προς την προσπάθεια διακοπής.

Στην έρευνα, έλαβαν μέρος καπνιστές που δεν ήθελαν να διακόψουν το κάπνισμα τις επόμενες 30 ημέρες αλλά που ήθελαν να προσπαθήσουν εντός του επόμενου τριμήνου. Οι καπνιστές χωρίστηκαν είτε σε 6 μήνες με βαρενικλίνη είτε σε 6 μήνες με placebo και τα ποσοστά αποχής αξιολογήθηκαν στους 6 και 1 2μήνες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 760 συμμετέχοντες που λάμβαναν βαρενικλίνη είχαν περισσότερες από τετραπλάσιες πιθανότητες να διακόψουν σε σχέση με 750 συμμετέχοντες που λάμβαναν placebo στους 6 μήνες (32.1% έναντι 6.9%) και περισσότερες από 2 φορές να διακόψουν σε σχέση με την ομάδα του placebo στους 12 μήνες (27.0% έναντι 9.9%).

Ο Dr. Ebbert δήλωσε ότι οι καπνιστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η βαρενικλίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος αν θέλουν να μειώσουν το κάπνισμα πριν το σταματήσουν εντελώς. Πρόκειται για αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο αύξησης της μακροπρόθεσμης διακοπής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of the American Medical Association.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of the American Medical Association.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;