Ξεκίνησε πολυκεντρική κλινική μελέτη με σκοπό την έρευνα σχετικά με μια νέα θεραπευτική αντιμετώπιση για την Εγκεφαλική Παράλυση με χρήση διπλής έγχυσης δύο τύπων βλαστικών κυττάρων που προέρχονται από ομφαλοπλακουντιακό αίμα και ιστό ομφάλιου λώρου τα οποία επεξεργάζεται η CryoSave, μέλος του ομίλου ESPERITE.

Η κλινική μελέτη έχει ως στόχο να αποδείξει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των διαδοχικών ενδοφλέβιων εγχύσεων των ex vivo πολλαπλασιασμένων μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων (MSC) που προέρχονται από βλαστικά κύτταρα από τον ιστό του ομφάλιου λώρου και του ομφαλοπλακουντιακού αίματος. Η μελέτη θα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στην κλινική έρευνα αυτόλογα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα προερχόμενα από κρυοσυντηρημένο ιστό ομφάλιου λώρου.

Η κλινική αυτή μελέτη, χορηγός της οποίας είναι η ESPERITE, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Καθηγητή Manuel Ramírez Orellana, Κύριο Ερευνητή και τον Καθηγητή Luis Madero, Κλινικό Επόπτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Niño Jesus στη Μαδρίτη.

Η Εγκεφαλική Παράλυση διαγιγνώσκεται σε 1 στα 326 παιδιά, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Μέχρι σήμερα η νόσος δεν έχει θεραπεία, ενώ υπολογίζεται ότι 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τις συνέπειες της εγκεφαλικής παράλυσης (σύμφωνα με το διεθνές ερευνητικό κέντρο για την Εγκεφαλική Παράλυση «CPIRF») και 26 δισεκατομμύρια δολάρια διατίθενται κάθε χρόνο ως βοήθεια σε ασθενείς με Εγκεφαλική Παράλυση στις ΗΠΑ (πηγή: ΠΟΥ).

Πληθώρα μελετών και κλινικών δοκιμών βρίσκονται σε εξέλιξη, οι οποίες βασίζονται στα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από ομφαλοπλακουντιακό αίμα ή ιστό ομφάλιου λώρου και αποδεικνύουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης. Τα βλαστικά κύτταρα που έχουν συλλεχθεί τη στιγμή του τοκετού εμφανίζουν υψηλή ανοσο-ρυθμιστική και αντιφλεγμονώδη δράση σε in vitro και in vivo ελέγχους, ενώ έχουν ισχυρή τροφική δράση ενισχύοντας την αναγέννηση του εγκεφαλικού ιστού. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων κατά την παρακολούθηση του ασθενούς θα συγκρίνονται με το τρανσκριπτομικό, εκκριτικό και επιγενετικό προφίλ των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων του ασθενούς στο εργαστήριο κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Ο καθηγητής Luis Madero, Κλινικός Επόπτης από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Niño Jesus στη Μαδρίτη, Ισπανία, δήλωσε σχετικά: «Η έναρξη αυτής της κλινικής μελέτης σε συνεργασία με την ομάδα της ESPERITE δίνει σημαντικές ελπίδες σε μένα και στους καθηγητές που έχουμε αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση ασθενειών με χρήση αιμοποιητικών και μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων".

Η βιοτράπεζα CryoSave, του ομίλου ESPERITE διατηρεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη αποθετήριο βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος και ιστού ομφάλιου λώρου για χρήση στην αναγεννητική ιατρική και άλλες εφαρμοσμένες θεραπείες. Τα βλαστικά κύτταρα προετοιμάζονται για τη θεραπεία με χρήση της ιδιόκτητης αποκλειστικής τεχνολογίας κλινικής παραγωγής μεσεγχυματικών κυττάρων της ESPERITE που αναπτύχθηκε στο «Cell Factory» της Μονάδας Έρευνας και Ανάπτυξης του Ομίλου, που ασχολείται με τη μεταγραφική έρευνα και αναγεννητική ιατρική.

Η τεχνολογία βιοπαραγωγής βλαστικών κυττάρων έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τους κανόνες ορθής παρασκευαστικής πρακτικής (GMP) και βασίζεται στη μη χρήση προϊόντων ζωικής προέλευσης, ορών, διατροφικών κυττάρων κλπ., καθ’ όλη τη διαδικασία αποθήκευσης και βιοπαραγωγής. Η βασική επιστημονική και τεχνολογική ανακάλυψη ήταν η βελτιστοποίηση της αναπαραγώγιμης διαδικασίας βιοπαραγωγής των βλαστικών κυττάρων που προέρχονται από κρυοσυντηρημένους ιστούς. Η αυτόλογη εφαρμογή βλαστικών κυττάρων θα αυξήσει την ασφάλεια της θεραπείας και θα επεκτείνει το χρόνο επιβίωσης των βλαστικών κυττάρων in vivo.

Με αυτή την κλινική μελέτη το «Cell Factory» της ESPERITE στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση της τεχνολογικής πλατφόρμας βιοπαραγωγής βλαστικών κυττάρων, με σκοπό να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του Ομίλου εισάγοντας ευρύτερες εφαρμογές στην αναγεννητική ιατρική. Η ESPERITE και το Cell Factory ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για συνεργασίες προς την κατεύθυνση της κοινής ανάπτυξης νέων προϊόντων προηγμένων θεραπειών και την κλινική μεταγραφή και τη διάθεσή τους.

Όπως ανέφερε ο Frederic Amar, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ESPERITE: «Η κλινική μελέτη που ξεκίνησε η ESPERITE θα προχωρήσει προς την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών εφαρμογών στην παιδιατρική νευρολογία και θα παρέχει καλύτερη ερμηνεία των μηχανισμών που ευθύνονται για τα θεραπευτικά αποτελέσματα των βλαστικών κυττάρων που πολλαπλασιάζονται ex vivo για εφαρμογή στην εξατομικευμένη αναγεννητική ιατρική».

Σχετικά με την ESPERITE

Ο Όμιλος ESPERITE, εισηγμένος στο Χρηματιστήριο Euronext στο Άμστερνταμ και στο Παρίσι, είναι η κορυφαία διεθνής εταιρεία στην αναγεννητική και προληπτική ιατρική από το 2000 και δραστηριοποιείται σε 40 χώρες με δίκτυο 6.000 κλινικών σε όλο τον κόσμο. Η ESPERITE εξυπηρετεί τους πελάτες της στα υψηλής τεχνολογίας εργαστήριά της στη Γενεύη, τα οποία λειτουργούν παράλληλα με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθήκευσης του Ομίλου στο Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία, το Ντουμπάι, τη Νότια Αφρική και την Πορτογαλία. Οι τράπεζες φύλαξης βλαστικών κυττάρων, CryoSave και Salveo, αποθηκεύουν σχεδόν 275.000 δείγματα οµφαλοπλακουντιακού αίματος και ιστού ομφάλιου λώρου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η yoga πιθανόν βοηθά ανθρώπους με πόνο στη μέση [μελέτη]
Ο ιός του έρπητα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας [μελέτη]
Πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη - Συγκέντρωση το πρωί στην πλατεία Μαβίλη