Νέα έρευνα υπέδειξε ότι η παραπάνω χρήση βιταμινών και διατροφικών συμπληρωμάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το University of Colorado Denver, υπέδειξε ότι τα μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου αν κάποιος λαμβάνει παραπάνω από τη συνιστώμενη καθημερινή ποσότητα.

Ο Tim Byers, του CU Cancer Center, δεν είναι σίγουρος για την αιτία σε μοριακό επίπεδο, αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις, άνθρωποι που παίρνουν παραπάνω διατροφικά συμπληρώματα από αυτά που χρειάζονται μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μια δοκιμή που διερευνούσε την επίδραση των συμπληρωμάτων βήτα-κερατίνης έδειξε ότι η παραπάνω της συνιστώμενης δόσης λήψη αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα και της καρδιοπάθειας κατά 20%. Το φυλλικό οξύ, που εκτιμάτο ότι βοηθά στη μείωση του αριθμού των πολυπόδων στο παχύ έντερο αύξησε τον αριθμό τους σε άλλη δοκιμή.

Ο Byers δήλωσε ότι όταν οι ερευνητές δοκίμασαν διατροφικά συμπληρώματα σε ζώα ανακάλυψαν ότι τα αποτελέσματα ήταν υποσχόμενα και τελικά μπόρεσαν να συνεχίσουν τα πειράματα σε ανθρώπους.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν τις καθημερινές συνιστώμενες δόσεις βιταμινών και μετάλλων στη διατροφή τους τρώγοντας υγιεινά γεύματα και ότι πολλοί ενήλικες που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να μην τα χρειάζονται.

Ο Byers θεωρεί ότι η λήψη επιπλέον βιταμινών και μετάλλων κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αποστάσεις Μαρινάκη από τις αναφορές Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ τη Μεγάλη Τετάρτη
Καταγγελία ΕΙΝΑΠ: Έλλειψη αναισθησιολόγων στα μεγαλύτερα νοσοκομεία Παίδων