Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί ενδεχομένως να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, οδηγώντας σε πιο αργή επεξεργασία των πληροφοριών, ακόμα και σε μικρότερη ηλικία, αναφέρει νέα έρευνα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το ενδεχόμενο εξέτασης μεσήλικων με διαβήτη τύπου 1 για τυχόν νοητικές δυσκολίες.

Η ερευνήτρια, Caterina Rosano, του University of Pittsburgh Graduate School of Public Health, δήλωσε ότι η σοβαρότητα νοητικών επιπλοκών και νόσου μικρών αγγείων είναι πολύ περισσότερο έντονη από την αναμενόμενη αλλά μπορεί να μετρηθεί σε κλινικό περιβάλλον.

Η Rosano δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε μικρότερους ασθενείς αλλά φαίνεται λογικό ότι η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση θα μπορούσε επίσης να μειώσει ή να καθυστερήσει τις νοητικές επιπλοκές.

Οι ερευνητές εξέτασαν με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, νοητικές αξιολογήσεις, σωματικές εξετάσεις και ιατρικό ιστορικό, 97 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 και 81 ανθρώπους που δεν είχαν διαβήτη.

Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι ποσοστό 33% των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1 είχαν μέτρια ως σοβαρά επίπεδα υπερεντάσεων λευκής ουσίας σε σύγκριση με 7% των ανθρώπων που δεν είχαν διαβήτη.

Σε 3 νοητικές εξετάσεις που μετρούν ικανότητες όπως ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, επιδεξιότητα στα χέρια και λεκτική εξυπνάδα, οι άνθρωποι με διαβήτη 1 είχαν κατά μέσον όρο χαμηλότερο σκορ.

Η έρευνα εντόπισε σημάδια νευρικής βλάβης, όπως μούδιασμα στα άκρα, παράγοντα κινδύνου για μεγαλύτερο όγκο υπερεντάσεων λευκής ουσίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Neurology.’’

 

Πηγές:
‘’Neurology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο