Χημική ουσία στον εγκέφαλο, που συνήθως συνδέεται με τη νόηση καθώς και τη ρύθμιση της κίνησης και των συναισθημάτων, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει να αναστραφεί ο χρόνιος πόνος, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Η ντοπαμίνη παίζει ρόλο στην προαγωγή του χρόνιου πόνου, έδειξαν τα ευρήματα.

Ο Ted Price, του University of Texas στο Ντάλας, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν νέο ρόλο για το πώς η ντοπαμίνη συμβάλλει στη διατήρηση καταστάσεων χρόνιου πόνου.

Ο Price σημείωσε ότι το εύρημα μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει νέες ευκαιρίες εστίασης σε φάρμακα που θα μπορούσαν να αναστρέψουν το χρόνιο πόνο.

Οι ερευνητές ακολούθησαν τη σειρά των σημάτων πόνου που ταξιδεύουν από τον εγκέφαλο στη σπονδυλική στήλη, σε ποντικούς.
Ανακάλυψαν ότι απομακρύνοντας ομάδα νευρώνων που ονομάζονται A11, οι οποίοι περιέχουν ντοπαμίνη, ο χρόνιος πόνος, επιλεκτικά, μειώθηκε.

Σινιάλα πόνου ταξιδεύουν όπως ο ηλεκτρισμός από έναν τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη όπου περνούν ηλεκτρικά ή χημικά σινιάλα πόνου, σε άλλα κύτταρα.

Τα σινιάλα πόνου στη συνέχεια ταξιδεύουν προς τα πάνω και δίνουν τις πληροφορίες σε νευρώνες όπου μπορούν να διασκορπιστούν.

Δεν υπάρχει ένα κέντρο πόνου στον εγκέφαλο αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ο χρόνιος πόνος αλλάζει τον τρόπο ενεργοποίησης των συγκεκριμένων κέντρων πόνου.

Σε ανθρώπους με χρόνιο πόνο, οι νευρώνες συνεχίζουν να στέλνουν σινιάλα πόνου στον εγκέφαλο, ακόμα και όταν δεν υπάρχει τραυματισμός, αλλά οι αιτίες δεν είναι γνωστές.

Πιθανή εξήγηση προέρχεται από τους A11. Οι συγκεκριμένοι νευρώνες δεν επηρεάζουν τον οξύ πόνο αλλά έχουν σημαντική επίδραση στο χρόνιο πόνο, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Στοχεύοντας τους συγκεκριμένους νευρώνες στους ποντικούς με χρόνιο πόνο, οι ερευνητές ανέστρεψαν μόνιμα την κατάσταση χρόνιου πόνου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’The Journal of Neuroscience.’’

 

Πηγές:
‘’The Journal of Neuroscience.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα