Σε όλους τους αγώνες δρόμου που διοργανώνονται στη χώρα, συμμετέχει φέτος η εκστρατεία της Novartis Hellas, «Αναπνέω», που πραγματοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) και αποτελεί έναν από τους επίσημους υποστηρικτές του ΣΕΓΑΣ. 

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων αγώνων, τουRun Greece στο Ηράκλειο και του Ημιμαραθώνιου της Αθήνας, η προσέλευση του κοινού ήταν θεαματική.

Μέσω ειδικού εντύπου σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ενημερώθηκαν πάνω από 450 άτομα για τα συμπτώματα και τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 210 δωρεάν σπιρομετρήσεις από πνευμονολόγο και ειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

Η εκστρατεία «Αναπνέω» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και Κοινωνικό Πρόγραμμα δωρεάν σπιρομετρήσεων σε όλη την Ελλάδα. Η εκστρατεία ως επίσημος υποστηρικτής του ΣΕΓΑΣ, προβάλει ιδιαίτερα την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής αγωγής στους ασθενείς από εξειδικευμένους πνευμονολόγους, ώστε να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής τους.

Η νόσος

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Η νόσος οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα με φιάλες οξυγόνου και τους αναγκάζει σε συχνή νοσηλεία. Περισσότερα από 450-500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ, ενώ η ίδια ασθένεια προκαλεί τον θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς η επίπτωσή της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).

Χαρακτηριστικό είναι πως η ΧΑΠ αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο που έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δαπανηρή ασθένεια, καθώς στην Ευρώπη μόνο το συνολικό ετήσιο κόστος αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού επιτακτική ανάγκη.

Στα Ιωάννινα

Επόμενος σταθμός της εκστρατείας "Αναπνέω" είναι τα Ιωάννινα στις 10 Μαΐου. Στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο το κοινό θα μπορεί να ενημερωθεί για τη ΧΑΠ και να πραγματοποιήσει δωρεάν σπιρομετρήσεις από τις 10:00 έως τις 13:00.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού