Άνθρωποι με διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν κίνδυνο για επιταχυνόμενη ή πρόωρη γήρανση, ανακάλυψε ερευνητική ομάδα.

Ο Dilip V. Jeste, του University of California, στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα του είδους της που συνδέει τη διαταραχή μετατραυματικού στρες με μακροπρόθεσμη συστημική επίδραση σε βασική βιολογική διαδικασία, όπως η γήρανση.

Ο Jeste, πραγματοποίησε επισκόπηση δημοσιευμένων εμπειρικών μελετών σχετικών με την πρόωρη γήρανση στη διαταραχή μετατραυματικού στρες, από πολλές βάσεις δεδομένων με εκκίνηση το 2000.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε 64 σχετικές έρευνες. Εικοσιδύο ήταν κατάλληλες για τον υπολογισμό του γενικού μεγέθους επίδρασης για βιοδείκτες και 10 για θνησιμότητα.

Επτά από 10 έρευνες, έδειξαν ελαφριά έως μέτρια σχέση της διαταραχής μετατραυματικού στρες με πρόωρη θνησιμότητα, σταθερή με πρόωρη έναρξη ή επιτάχυνση της γήρανσης στη διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Ο ερευνητής James B. Lohr, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αν η επιταχυνόμενη γήρανση είναι συγκεκριμένη για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, αλλά στηρίζουν την ανάγκη επαναθεώρησης της διαταραχής ως κάτι περισσότερο από ψυχική νόσο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’American Journal of Geriatric Psychiatry.’’

 

Πηγές:
‘’American Journal of Geriatric Psychiatry.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα