Ερευνητική ομάδα του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών (ΑΙΒΕ, www.aibs.gr) στην Αθήνα, μελέτησε τη συμμόρφωση ασθενών στη θεραπεία με αντιβιοτικά που χορηγούνται μία φορά ημερησίως σε σύγκριση με εκείνα που χορηγούνται περισσότερες φορές την ημέρα.

Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά μεγάλης απήχησης στη βιβλιογραφία. Η πλειοψηφία των ασθενών που είχαν συμπεριληφθεί στις μελέτες αυτές έπασχαν από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα, κλπ).

Οι συγγραφείς, με κύριο ερευνητή τον Καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας κ. Ματθαίο Φαλάγγα, και συνεργάτες τους ιατρούς κ. Απόστολο Καραγιάννη, κ. Θεοδώρα Νακούτη και κ. Γιαννούλα Τάνσαρλη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς συμμορφώνονται καλύτερα στη θεραπεία με αντιβιοτικά που χορηγούνται σε δοσολογία μία φορά ημερησίως σε σύγκριση με αντιβιοτικά που χορηγούνται δύο, τρεις ή τέσσερις φορές ημερησίως. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώθηκε και σε υπο-αναλύσεις που περιλάμβαναν μόνο ενήλικες ασθενείς ή παιδιά.

Πρέπει να τονιστεί ότι η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία που χορηγεί ο γιατρός είναι πολύ σημαντική. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο υψηλότερη είναι η συμμόρφωση στη θεραπεία τόσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητά της, ενώ αντίθετα η ελλιπής συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της θεραπείας. Στην περίπτωση της αντιβιοτικής θεραπείας, η ελλιπής συμμόρφωση μπορεί επιπλέον να έχει σαν συνέπεια τη δημιουργία μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά και την αύξηση του κόστους περίθαλψης λόγω πιθανής υποτροπής της λοίμωξης. Συνεπώς, είναι σημαντικό οι ασθενείς να κατανοήσουν ότι πρέπει να συμμορφώνονται στην αντιβιοτική θεραπεία (συμπεριλαμβανομένης και της ολικής διάρκειας) σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Επίσης, δεδομένου ότι υψηλότερη συμμόρφωση των ασθενών φαίνεται να επιτυγχάνεται με αντιβιοτικά που χορηγούνται σε δοσολογία μία φορά ημερησίως, η συχνότητα ενός δοσολογικού σχήματος είναι μια επιπλέον παράμετρος την οποία θα πρέπει οι γιατροί να λαμβάνουν υπόψη κατά τη συνταγογράφηση ενός αντιβιοτικού.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απογευματινά χειρουργεία: Κόντρα Γεωργιάδη - ΠΑΣΟΚ για τις αναφορές Δερβένη
Ποιος είναι ο ημερήσιος αριθμός βημάτων που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας [μελέτη]
Πώς να πούμε σε κάποιον ότι δεν είμαστε καλά