Με τη συμμετοχή 200 και πλέον επιστημόνων άρχισε τις τριήμερες εργασίες του το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής, που πραγματοποιείται στο Ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα. 

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι νευροχειρούργοι παρουσιάζουν τα επιστημονικά επιτεύγματα, τις δυνατότητες και τα αποτελέσματα των εργασιών τους για θέματα που αφορούν τη χειρουργική τεχνική και αντιμετώπιση των όγκων του κεντρικού νευρικού συστήματος, των αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου, των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, των παθήσεων της βάσης του κρανίου και των παθήσεων που αποτελούν αντικείμενο της λειτουργικής νευροχειρουργικής.

Στη συνεδρία της Πέμπτης εξετάστηκε η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων που ευθύνονται για το θάνατο του 15-20% των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν επιστημονικά δεδομένα για τις νέες χειρουργικές τεχνικές, αλλά και τις επεμβατικές νευρο-ακτινολογικές μεθόδους με ενδο-αγγειακό αποκλεισμό του ανευρύσματος, όπως ο εμβολισμός. Επεμβατικοί νευροακτινολόγοι και εξειδικευμένοι νευροχειρούργοι εφαρμόζουν πλέον και στη χώρα μας τους εκτροπείς ροής για να διατηρήσουν τη ροή του αίματος στο αγγείο, αποκλείοντας το ανεύρυσμα.
Οι εκτροπείς ροής έχουν εφαρμοστεί την τελευταία πενταετία στη χώρα μας με ιδιαίτερη επιτυχία, πράγμα το οποίο συνετέλεσε στην οριστική θεραπεία ασθενών που παλαιότερα θα έπρεπε να υποβληθούν σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Ο Αλέξανδρος Ανδρέου, Νευροχειρουργός /Επεμβατικός Νευροακτινολόγος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της μεθόδου: «Ο αριθμός των επεμβάσεων μέχρι στιγμής υπολογίζεται στις 300 σε πανελλαδική κλίμακα. Τους τελευταίους μήνες καταφέραμε να βελτιώσουμε τον τρόπο τοποθέτησης των εκτροπών ροής. Σήμερα είμαστε σε θέση να τους αφαιρούμε και να τους επανατοποθετούμε όταν έχουν τοποθετηθεί λάθος, γεγονός το οποίο ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επιπλοκών στους ασθενείς. Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε πρόσφατα σε 20 ασθενείς από την Ελλάδα με άριστα αποτελέσματα. Πάντως, παρόλη τη σημαντική συνεισφορά τους στο θεραπευτικό οπλοστάσιο της σύγχρονης νευροχειρουργικής δεν αποτελούν πανάκεια και χρειάζεται σωστή επιλογή των ασθενών που μπορούν να ωφεληθούν».

«Οι παραδοσιακές μέθοδοι, όπως η χειρουργική απολίνωση των ανευρυσμάτων, επαναπροσδιορίζονται και χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη επιτυχία σε περιπτώσεις ασθενών με ανεύρυσμα εγκεφάλου» προσέθεσε ο κύριος Ανδρέου. «Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία για την πολιτεία είναι ότι θα πρέπει να ιδρυθούν κέντρα αναφοράς αγγειακών παθήσεων του εγκεφάλου σε ορισμένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπου θα προσφέρονται στους ασθενείς όλες οι δυνατές θεραπευτικές μέθοδοι για την άρτια και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους».

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου εξετάστηκε εκτενώς η σύγχρονη αντιμετώπιση όγκων στη βάση του κρανίου με τη χρήση ενδοσκοπίων. Η συγκεκριμένη μέθοδος ελαχιστοποιεί το χειρουργικό τραύμα και ελαττώνει τους χειρουργικούς κινδύνους για τον ασθενή. Οι ιατροί διαπίστωσαν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν δια μέσου της ρινός πολλές περιπτώσεις που παλαιότερα απαιτούσαν κρανιοτομία (διάνοιξη κρανίου) για την αντιμετώπισή τους.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται αύριο Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο.