Σε νέα έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ιχθυέλαια μπορεί ενδεχομένως να αποκαταστήσουν τη νευρική βλάβη σε ασθενείς που υποφέρουν από διαβητική νευροπάθεια.

Ο ερευνητής Mark Yorek, του VA Medical Center, στην Iowa City, δήλωσε ότι τα ιχθυέλαια είναι ελκυστική προσέγγιση επειδή τα συμπληρώματα θεωρούνται πολύ ασφαλή και θα μπορούσαν εύκολα να μεταφερθούν στην καθημερινή φροντίδα.

Είναι εύκολο να ληφθούν και θα πρέπει να έχουν λίγες παρενέργειες όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα, εξήγησε.
Ερευνητές μελέτησαν την επίδραση των ιχθυελαίων σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντικούς.

Ανακάλυψαν ότι οι ποντικοί που δεν έλαβαν ιχθυέλαια είχαν μειωμένη αίσθηση αφής στα πέλματά τους, που αντιστοιχούσε σε λιγότερα νεύρα στο δέρμα του πέλματος και πιο αργή μετάδοση των σημάτων στα νεύρα.

Τα μάτια των διαβητικών ποντικών που δεν ακολούθησαν την αγωγή είχαν επίσης λιγότερα νεύρα.
Αν και τα ιχθυέλαια και η ρεσολβίνη δεν μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης ώστε να πλησιάσουν την υγιή ακτίνα, βελτίωσαν τη νευρική υγεία όσον αφορά την πυκνότητα και αισθητηριακή μετάδοση σημάτων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η ρεσολβίνη προκάλεσε την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων.

Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, οι έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν ότι τα ιχθυέλαια θα μπορούσαν να αναστρέψουν ορισμένες από τις βλαβερές επιπτώσεις του διαβήτη στα νεύρα, δήλωσε ο ερευνητής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of Neurophysiology.’’

 

Πηγές: ‘’Journal of Neurophysiology.’’