Η νόσος του Πάρκινσον φάνηκε να συνδέεται με 16 είδη καρκίνου, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν.

Ερευνητές εστίασαν σε 62.023 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με νόσο του Πάρκινσον, από το 2004 έως το 2010 και 124.046 ανθρώπους χωρίς τη νόσο που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Ο Pan-Chyr Yang, του National Taiwan University College of Medicine, στην Ταϊπέι, δήλωσε ότι με βάση την έρευνα για τη σχέση μεταξύ νόσου του Πάρκινσον και κινδύνου για καρκίνο καταλήγει ότι η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο, στην Ταιβάν.

Μια διάγνωση νόσου του Πάρκινσον δεν συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό, στις ωοθήκες ή στο θυρεοειδή.

Ωστόσο η νόσος του Πάρκινσον φάνηκε να συνδέεται με 16 είδη καρκίνου, όπως στον εγκέφαλο, στο πεπτικό, στον πνεύμονα, ορισμένους ορμονοεξαρτώμενους, όγκους του ουροποιητικού συστήματος, λέμφωμα/ λευχαιμία, μελάνωμα και άλλα είδη καρκίνου του δέρματος.

Χρειάζονται νέες έρευνες για να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε άλλους πληθυσμούς της ανατολικής Ασίας.
Οι μεγάλες διαφορές μεταξύ της παρούσας έρευνας και των προηγούμενων ερευνών σε δυτικούς πληθυσμούς δείχνει τη σημασία της εθνικότητας και της περιβαλλοντικής έκθεσης όσον αφορά την παθογένεση νόσων, κατέληξε ο Yang.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’JAMA Oncology.’’

 

Πηγές:
‘’JAMA Oncology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς