Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν στο αίμα δείκτη για τον καρκίνο στο πάγκρεας, αυξάνοντας ελπίδες για ανάπτυξη τεστ που θα επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Ερευνητική ομάδα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι άνθρωποι με καρκίνο στο πάγκρεας έχουν την πρωτεΐνη GPC1 στο αίμα τους.

Έχοντας βρει τον βιοδείκτη σε ποντικούς, η ερευνητική ομάδα έλαβε δείγματα από ανθρώπους και ανακάλυψε την πρωτεΐνη GPC1 στο αίμα των 250 ασθενών με καρκίνο που εξέτασε, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Nature.’’

Ο Raghu Kalluri, του University of Texas, δήλωσε ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να διαχωρίσουν μεταξύ του αίματος καρκινοπαθών και 120 υγιών εθελοντών έναν πολύ αξιόπιστο βιοδείκτη.

Δεν υπήρξαν λανθασμένα αρνητικές ή θετικές απαντήσεις. Η εξέταση έδειξε υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης σε ανθρώπους που ήταν πιο σοβαρά άρρωστοι, υποδεικνύοντας ότι ο βιοδείκτης θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου.

Η ανακάλυψη μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε ελπίδες για μέθοδο πιο έγκαιρου εντοπισμού της νόσου στο μέλλον.

Ενώ άλλοι ειδικοί περιέγραψαν τα ευρήματα ως συναρπαστικά, προειδοποιούν ότι χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

 

Πηγές:
‘’Nature.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς γίνεται η απομείωση του clawback για εξετάσεις από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ [εγκύκλιος]
Παιδιά ομόφυλων γονέων: Ανάπτυξη, στίγμα, σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα
Προληπτικές δερματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"