Ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών, που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, συχνά δέχονται χαμηλότερες δόσεις χημειοθεραπείας ανά κιλό σωματικού βάρους αλλά αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιβίωσης, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Dr. Elisa Bandera, του Rutgers Cancer Institute of New Jersey, δήλωσε ότι η νέα έρευνα είναι η πρώτη που αξιολογεί την επίδραση της μείωσης της δόσης στην επιβίωση, μετά τη διάγνωση του καρκίνου στις ωοθήκες, σε γυναίκες φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Η Bandera πρόσθεσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι για κάθε κατηγορία Δείκτη Μάζας Σώματος, ασθενείς με καρκίνο στις ωοθήκες που έλαβαν μειωμένη δόση είχαν χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 806 γυναίκες με καρκίνο στις ωοθήκες, που αντιμετωπίστηκαν θεραπευτικά με συνδυασμό paclitaxel και carboplatin. Ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες που συλλέχτηκαν από ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία και άλλες βάσεις δεδομένων.

Από τις γυναίκες, 30% ήταν παχύσαρκες, ενώ το 31% ήταν υπέρβαρες. Λιγότερο από το 3% ήταν λιποβαρείς, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’JAMA Oncology.’’

Οι παχύσαρκες γυναίκες έλαβαν λιγότερα φάρμακα ανά κιλό σωματικού βάρους σε σύγκριση με γυναίκες που είχαν φυσιολογικό βάρος.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χαμηλότερες δόσεις συνδέθηκαν με χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Ασθενείς με μέση μείωση δόσης μέχρι 85% είχαν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσες έλαβαν τη συνήθη δόση.

Ωστόσο, η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση μεταξύ χαμηλότερης δόσης χημειοθεραπείας και κινδύνου θνησιμότητας.

Ο ερευνητής Lawrence Kushi, του Kaiser Permanente Northern California Division of Research, δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι το μέγεθος του σώματος δεν θα πρέπει να είναι κύριος λόγος για τη μείωση της δόσης της χημειοθεραπείας σε γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών.

 

Πηγές:
‘’JAMA Oncology.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν