Το κάπνισμα θα μπορούσε να παίζει άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη της σχιζοφρένειας και είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί, αναφέρουν ερευνητές.

Ερευνητική ομάδα του King's College London, αναφέρει ότι οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν την πάθηση και σε μικρότερη ηλικία.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Psychiatry, 61 μελετών, υποδεικνύει ότι η νικοτίνη μπορεί ενδεχομένως να αλλάζει τον εγκέφαλο.

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί από καιρό με την ψύχωση αλλά συχνά εθεωρείτο ότι ασθενείς με σχιζοφρένεια είναι πιο πιθανό να καπνίζουν επειδή χρησιμοποιούν το τσιγάρο ως μέσο μείωσης της δυσφορίας που αισθάνονται από τις παραισθήσεις.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία 14.555 καπνιστών και 273.162 μη καπνιστών.
Αποκαλύφθηκε ότι το 57% των ανθρώπων με ψύχωση ήταν ήδη καπνιστές όταν είχαν το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο.
Όσοι κάπνιζαν καθημερινά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν σχιζοφρένεια σε σχέση με μη καπνιστές.
Καπνιστές εμφάνισαν σχιζοφρένεια ένα χρόνο νωρίτερα κατά μέσον όρο.

Ο Dr James MacCabe, δήλωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί αιτιατή σχέση και ότι ελπίζει πως η έρευνα μας οδηγεί να δούμε την πιθανότητα το κάπνισμα να αποτελεί παράγοντα που προκαλεί ψύχωση.

Σαφώς οι περισσότεροι καπνιστές δεν εμφανίζουν σχιζοφρένεια, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο.
Η συνολική εμφάνιση της νόσου είναι 1 στους 100 ανθρώπους, αριθμός που μπορεί να αυξάνεται σε 2 ανά 100 ανθρώπους με το κάπνισμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η νικοτίνη αλλάζει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, που ήδη εμπλέκεται στην ψύχωση.
Ειδικοί δήλωσαν ότι η ανάλυση δείχνει ‘’αρκετά ισχυρή πιθανότητα’’ αλλά ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

 

Πηγές: Lancet Psychiatry.