Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης από τη Νότια Κορέα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.

Η αιμορραγία είναι μια από τις πιο επίφοβες παρενέργειες των φαρμάκων αυτών. Το γεγονός ότι και τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν αυτό τον κίνδυνο, είναι λιγότερο γνωστό, αν και υποδεικνύεται στις ειδικές πληροφορίες για τους επιλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI). Ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι δυνατός, διότι οι οι SSRI δεν δρουν μόνο στον εγκέφαλο. Στο περιφερικό αίμα μπλοκάρουν την λήψη σεροτονίνης στα αιμοπετάλια. Αλλά η σεροτονίνη είναι μια σημαντική ουσία σήματος κατά την συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Η έλλειψη σεροτονίνης μπορεί συνεπώς να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Η ταυτόχρονη χορήγηση μη στερεοειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (Μ.Σ.Α.Φ) και αντικαταθλιπτικών, αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Byung-Joo από το Πανεπιστημίου της Σεούλ εξέτασε τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας. Για το σκοπό αυτό, αντιπαρέβαλλαν 4.000.000 ασθενείς, οι μισοί από τους οποίους είχαν λάβει μόνο αντικαταθλιπτικά, και οι άλλοι άλλο μισοί επιπλέον και Μ.Σ.Α.Φ.

Στην πρώτη ομάδα, με τα αντικαταθλιπτικά προέκυψε ενδοκρανιακή αιμορραγία 1,6 ανά 1.000 άτομα. Στη δεύτερη ομάδα, ο ρυθμός αυξήθηκε εντός 30 ημερών μετά την πρόσθετη συνταγογράφηση ενός NSAID σε 5,7 ανά 1000 άτομα.

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος για μεμονωμένους ασθενείς είναι χαμηλός, εντούτοις για τον Stewart Mercer από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης εξακολουθεί να αποτελεί αιτία ανησυχίας. Επισημαίνει ότι η συγχορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και αντικαταθλιπτικών είναι συχνή καθώς περίπου το 65 τοις εκατό των ασθενών με κατάθλιψη υποφέρουν από χρόνιους πόνους, που συχνά αντιμετωπίζονται με ΜΣΑΦ.

Πηγές:
British Medical Journal

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απαιτητική για τον εγκέφαλο δουλειά μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης μετά τα 70
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]