Συνεδρίες γιόγκα που διήρκεσαν 8 εβδομάδες φάνηκαν ασφαλείς για ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και βοήθησαν να μειωθούν τα συμπτώματα φλεγμονής, που συχνά συνδέονται με τον θάνατο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, αποτελεί μακροχρόνια πάθηση στην οποία η καρδιά δεν αποστέλλει αποτελεσματικά αίμα στα άλλα όργανα του σώματος.

Τα προβλήματα υγείας και οι θάνατοι, σε σχέση με την πάθηση, παραμένουν υψηλά παρά την ευρεία χρήση αποτελεσματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Emory, οι οποίοι υπολόγισαν την επίδραση της γιόγκα σε 19 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, ανακάλυψαν ότι το πρόγραμμα άσκησης μείωσε τους δείκτες φλεγμονής που σχετίζονταν με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ παράλληλα βελτίωσε την αντοχή στην άσκηση και την ποιότητα ζωής.

Ασθενείς που ακολούθησαν ασκήσεις γιόγκα είδαν μείωση κατά 26% στα συμπτώματα όσον αφορά την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής, σε σύγκριση με μείωση κατά 3% στους ασθενείς που ακολούθησαν μόνο ιατρική αγωγή. Οι ασθενείς συμπλήρωσαν τις συνεδρίες χωρίς επιπλοκές.

Οι ερευνητές, που ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της έρευνας στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων, θεωρούν ότι η πρόσθεση της γιόγκα μπορεί να είναι ωφέλιμη στην καρδιακή αποκατάσταση. Επιπλέον, ενδεχομένως η γιόγκα επιδρά στους μηχανισμούς που ενέχονται στην εξέλιξη της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η γιόγκα είναι αεροβική. Δεν αποτελεί έκπληξη, όσον αφορά τις επιπτώσεις της στους δείκτες φλεγμονής, δήλωσε η Dr. Nieca Goldberg που προτείνει γιόγκα και ται-τσι στους ασθενείς της που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και ανεπάρκεια.

Η καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Goldberg, δήλωσε ότι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συχνά έχουν πρόβλημα με την άσκηση, λόγω κούρασης και ρηχής αναπνοής, εξαιτίας της μειωμένης ικανότητας της καρδιάς.

Θετικό φάνηκε να είναι το εύρημα, σύμφωνα με την καθηγήτρια, ότι μειώθηκαν οι δείκτες φλεγμονής με τη γιόγκα, η οποία παράλληλα φάνηκε να αποτελεί ασφαλές είδος άσκησης και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;