Η γλυκόζη (ή σάκχαρο) είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου ενώ η αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη, την ορμόνη που διασπά τη γλυκόζη, συχνά προηγείται της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επιστήμονες από το University of Wisconsin-Madison έκαναν τεστ μνήμης σε 150 ενήλικους χωρίς νοητική διαταραχή, όταν ήταν 61 ετών. Επίσης μέτρησαν την αντοχή στην ινσουλίνη και τους υπέβαλλαν σε PET scan εγκεφάλου.

Πάνω από δύο στους τρεις είχαν γονιό ο οποίος έπασχε από Αλτσχάιμερ, το 40% ήταν φορείς γονιδίου που αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και το 5% είχαν διαβήτη τύπου 2.

Όπως γράφει η ερευνητική ομάδα στο περιοδικό «JAMA Neurology», όσοι είχαν αντοχή στην ινσουλίνη είχαν χειρότερη επεξεργασία της γλυκόζης στον εγκέφαλό τους και χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης.

«Τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα γιατί ξέραμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά δεν ξέραμε γιατί ακριβώς» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Barbara Bendlin, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής.

«Αφού το πρόβλημα είναι η αντοχή στην ινσουλίνη στη μέση ηλικία, ίσως είναι πιθανό με τα κατάλληλα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα και πιθανώς φαρμακευτική αγωγή να βελτιωθεί αυτή και έτσι να ελαττωθεί ο κίνδυνος».

Η αντοχή στην ινσουλίνη συνδέεται με την κακή διατροφή, την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή, υπογράμμισε η Bendlin.

Πηγές:
JAMA Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις